Twee films over kerktoren

16 december 2011 om 00:00 Nieuws

EDE - Theater- en filmmaker Arno Setz heeft een filmisch tweeluik gemaakt over de toren van de Oude Kerk in Ede. Het filmproject is een ode aan het historische monument. De poëtische films geven op een speelse manier een beeld van de toren, het carillon en van de Edese bevolking die in de film figureert.

De eerste film gaat over een meisje die ervan droomt een groot violiste te zijn. Op een dag beklimt ze in het geheim de toren om bovenop met haar viool de vierjaargetijden van Vivaldi te spelen. Als dit haar niet lukt, komt er hulp uit onverwachte hoek. De tweede film is een docufilm over het leven rondom de toren. Aanleiding voor het maken van de films was een fotoreportage die Setz een jaar lang maakte van de toren. Hij raakte geboeid door het Edese monument.

,,De zware stormen, de kou, de regen die de toren moet doorstaan. Maar ook het lichtspel van de zon. De mensen die komen en gaan. En binnen alle verschillende scènes blijft de toren dezelfde en worden de veranderingen er omheen prachtig zichtbaar."

De filmmaker maakte zelf mee dat er in Ede door de jaren heen veel veranderde. ,,Er is heel veel gebouwd en weer gesloopt. Ook prachtige oude panden. Alleen de toren van de Oude Kerk kijkt sinds de vijftiende eeuw onveranderd uit over het dorp. Al honderden jaren vallen de jaargetijden over hem heen en zo'n gebouw met geschiedenis fascineert mij. Het prikkelt de fantasie. Dat is terug te zien in de films die ieder op een eigen manier de toren tot leven brengen."

De films zijn vorig jaar op het Ede uit de Kunst festival in de buitenlucht bij de toren getoond. Cellist Jasper Slotboom en beiaardier Wim Ruitenbeek verzorgden hierbij een live muziekvoorstelling. Afgelopen jaar zijn de films gemonteerd als zelfstandige films en komen nu uit op dvd. ,,Een mooi cadeau voor kerst en oud en nieuw", vindt Setz. De films zijn te bestellen via www.arnosetz.nl .

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie