Otterlo morele winnaar in knotsgekke derby

17 december 2011 om 00:00 Nieuws

OTTERLO - ,,We waren al dood en begraven'', gaf Fred van Zutphen de Otterlose gevoelens weer. Met nog een goede vijf minuten op de klok kon SDS'55 met een 1-4 voorsprong niets meer gebeuren. Maar het ongelooflijke gebeurde toch. Inclusief de drie minuten extra tijd wist Otterlo toch nog langszij te komen: 4-4.

door Wim van Kessel

Een knotsgek einde van een derby, die voor de rust bijna een parodie op voetbal was. Het was niet alleen slecht voetbal. Maar ook duels op het scherpst van de snede die mochten worden verwacht, bleven achterwege. ,,Het was verschrikkelijk van onze kant'', bekende Laurens Foekens. ,,We hebben het altijd lastig met SDS. Het zijn echte kuitenbijters. Nu zijn de voetballers van Otterlo niet gemaakt om het puur van de strijd te hebben. Maar dit sloeg nergens op. ''

,,Het leek inderdaad voor rust wel zomeravond voetbal'', beaamde SDS trainer Jan Fluit. ,,Maar ik was er niet ongerust op. Wij hadden het onder controle.'' De Wekerommers hadden na een half uur de 1-0 achterstand uit de eerder gestaakte wedstrijd goed gemaakt. Evert Jan van Luttikhuizen mikte een vrije bal niet hard, maar wel zuiver in de bovenhoek.

Dat het doelpunt uit een dood spelmoment kwam, was typerend. Echte aanvallen waren er nauwelijks te zien. Uit één daarvan mikte Rik Verschuur net naast. SDS, dat tegenover de twee Otterlo aanvallers, drie verdedigers had gezet, gaf verder geen kansen weg. Harrold Niermeijer, de architect van de laatste weken, had in Jos van Roekel een lastige opponent.

Aangetikt

Het Wekeromse talent ging kort na de thee over Niermeijer heen, die het talent net binnen de zestien meter pakte. ,,Hoewel ik wel gemakkelijk viel, werd ik aangetikt'', zei Van Roekel. ,,Ook vanaf elf meter was Van Luttikhuizen succesvol: 1-2.

De 19-jarige Van Roekel had kort daarna ook een aandeel in de 1-3. ,,Ik onderschepte een bal. Lennart Ploeg mikte op de lat. Gelukkig lette Michiel Jansen bij de rebound goed op'', merkte Van Roekel op. Dezelfde Jansen was vervolgens twee keer dicht bij de 1-4, waar Ploeg bij één van die kansen opnieuw de lat had geraakt.

Inmiddels speelde Van Zutphen al zijn aanvallende troeven uit. ,,De later gewisselde Martijn Meijer schoot over. Doelman Jan Willem Vonk trad goed op bij pogingen van Foekens en Jeroen Janssen. Na gepruts in de Otterlose defensie, zag arbiter Wendel de Wit opnieuw een strafschop na een overtreding van Rik Verschuur op Ploeg. ,,Een zuivere strafschop'', vond het slachtoffer. Wederom Van Luttikhuizen, ditmaal door het midden, haalde de trekker over: 1-4.

'tien, tien'

Dat Ploeg nog een keer naast schoot, daar maalde niemand over bij SDS. Waar een paar supporters 'tien, tien' riepen, wat wel overdreven was, was het wachten op 1-5. ,,We hadden het toen helemaal af moeten maken'', keek Jan Fluit terug. ,,Otterlo zat toen mentaal helemaal stuk.''

Maar rond de veertigste minuut wees De Wit voor de derde keer naar de stip. Dit keer in het voordeel van Otterlo. ,,Ik speelde eerst de bal'', zei Van Roekel. ,,Daarna viel ik op het been van Lars Kluiwstra. Zeker geen strafschop.'' ,,Het was er geen'', oordeelde ook Foekens. Dat was geen reden de bal er niet in te schieten: 2-4.

,,Ook de vrije trap, die we daarna kregen, was een goedmakertje'', vond Foekens. Maar waar de spits eerder twee keer in soort gelijke positie had gemist, toonde hij nu zijn specialiteit, door de bal onberispelijk raak te schieten: 3-4.

'Broekie'

Waar niemand meer op rekende gebeurde toch. Erwin Broekhuizen, waarvan terecht werd opgemerkt dat 'Broekie' Foekens helemaal in zijn zak had zitten, miste in de derde minuut van de extra tijd de bal. Foekens pakte de bal op, en schoot in de korte hoek alsnog raak: 4-4. Er werd niet meer afgetrapt.

,,Ongelooflijk. Ik besef het zelf eigenlijk nog niet'', toonde Foekens zich nog beduusd. ,,Maar natuurlijk wel heel erg lekker. Anders waren we met een heel ander gevoel de winterstop in gegaan. Deze wedstrijd, zeker het einde, zal de komende dagen de revue nog wel eens passeren.'' ,,Ik begrijp het nog steeds niet'', was de reactie van Van Zutphen. ,,Meer dan tachtig minuten zijn we afgetroefd op strijd, passie en inzet. Verdiend is het niet. Ik ben er wel zielsgelukkig mee. Wij zijn inderdaad de morele winnaar.''

,,Dit heb ik nog nooit meegemaakt'', vertelde collega Jan Fluit. ,,In zeven minuten drie doelpunten voorsprong weggeven. We hadden vandaag voor de ranglijst goede zaken kunnen doen. Dit punt voelt als een nederlaag.''