Schakers Bennekom onderuit tegen Wageningen

18 december 2011 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - Eigenlijk totaal onnodig, maar wel verrassend, heeft het eerste schaakteam van Bennekom zaterdag in de vierde ronde van de promotieklasse OSBO met 4,5-3,5 verloren van Wageningen 3. Rond tijdcontrole ging het totaal mis. Drie partijen op rij gingen verloren.

Het lijkt wel of het Arnhem-syndroom, waar Bennekom tot dit seizoen aan leed door steeds maar nederlagen tegen Arnhemse teams, dit seizoen Wageningen-syndroom heet. Ging de hoofdmacht tegen Wageningen 2 onlangs fors onderuit en kreeg team 2 even fors klop van Wageningen 4, zaterdag kwam daar door de nederlaag tegen Wageningen 3 een nieuwe klap bij. En deze dreun betekent dat Bennekom, al zijn er nog vijf ronden te gaan, in de gevaarlijke zone is terecht gekomen. ,,We zullen in de volgende ronde op 7 januari uit bij concurrent VDS moeten winnen, willen we niet echt in problemen komen'', kijkt teamcaptain Rini Kreeft vooruit..

Het begon tegen Wageningen 3 zo mooi voor Bennekom. Hotze Tette Hofstra zette op bord 2 Frans Hermans op de koningsvleugel onder druk. Dat leverde eerst een stuk op en even later nog meer materiaal en dus het punt. De ellende begon vervolgens na 3,5 uur bij Wim Thieme, die in goede stelling zo maar een belangrijke pion weg blunderde. Jan Wouters stond toen al niet goed tegen Marco Otte, die pionnenvoordeel had. Bert Duijker was tegen Richard Christiaans een kwaliteit achter geraakt, maar had nog iets compensatie en ook invaller René Bakker keek tegen Co Wiersma niet tegen een goede stelling aan.

Rond het vierde uur ging het snel verkeerd voor Bennekom. René Bakker zat al in de verdrukking, maar werd ineens mat gezet door Co Wiersma. Jan Wouters was ondertussen drie pionnen kwijt tegen Marco Otte en staakte de ongelijke strijd. En ook Bert Duijker kon tegen Richard Christiaans niet langer het hoofd boven water houden (1-3). Toch leek het nog niet verloren, want Martin Markering stond goed tegen Frans Bonnier, evenals Noël Bovens tegen Jan Hendrik Neuteboom. Thieme vocht voor remise en bij Ed de Beule op bord 1 tegen Bartel Dodeman kon het nog alle kanten op.

Het tij leek voor Bennekom te keren toen De Beule ineens won. Dodeman pakte een giftige pion op de a-lijn en Bennekommer kon gaan lopen met zijn vrije h-pion. En die race won hij. Echter kwam de klap bij Markering. Twee verre vrijpionnen gingen zo maar verloren en tot overmaat van ramp ook de partij. De Wageningse teamleider Marco Otte gaf toen Hein Stallinga opdracht remise aan te bieden tegen Wim Thieme. Deze ontsnapte zo en Wageningen had de buit binnen. De fraaie wijze waarop Noël Bovens de klus klaarde tegen Jan Hendrik Neuteboom, was voor Bennekom nog enigszins een pleister op de wonde.

Foto's:

Ed de Beule (links) bracht met zijn winst nog even hoop in de Bennekomse harten.

Invaller René Bakker (rechts) kon het niet redden tegen Co Wiersma.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie