Heruitgave historische studie

21 december 2011 om 00:00 Regio

LUNTEREN - Er is een historische studie verschenen over het dorp Lunteren. Deze uitgave, deel 52 in de Schaffelaarreeks, is een heruitgave van twee eerder verschenen delen uit de reeks van dr. Pier Hoekstra: ‘Uit het verleden van Lunteren’ (ooit verschenen in 1982) en ‘Lunteren, een historische studie’ (eerder verschenen in 1989). De boeken waren al lang uitverkocht, maar de vraag bleef. Vandaar deze heruitgave.

Deze nieuwe uitgave bevat bovendien diverse krantenartikelen uit het Luntersch Nieuwsblad die nog niet eerder in boekvorm verschenen waren. Het boek is daardoor een nog completer overzicht van de geschiedenis van Lunteren geworden ,,en zal zeker ook de nieuwe lezers aanspreken.’’

Het opnieuw aanleveren van beide delen en het completeren met de krantenartikelen is een taak die Hans Berende op zich heeft genomen. Hij is gemeente-archivaris van de gemeente Ede en heeft dit zeer kundig gedaan. Het boek bevat bovendien een uitgebreid register, waardoor ook de lezer die wil ‘grasduinen’ er makkelijk zijn weg in zal vinden.

Dr. Pier Hoekstra (1911-1996) ging pas na zijn pensioen in Lunteren wonen, maar zette zich daar vol enthousiasme in voor het behoud van de historische waarde van zijn leefomgeving, wat leidde tot de oprichting van de Stichting Oud Lunteren (tegenwoordig Vereniging Oud Lunteren). Hij verrichtte veel onderzoek naar de geschiedenis en was betrokken bij vele culturele initiatieven, waaronder de Oud Lunterse Dag.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie