CHE-docent krijgt prestigieuze beurs

22 december 2011 om 00:00 Nieuws

EDE - Peter Jansen, docent aan de academie Journalistiek & Communicatie en onderzoeker bij het lectoraat Religie in Media en Publieke Ruimte van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) gaat promoveren. Na een zware selectie won hij een beurs waarmee hij onderzoek gaat doen naar 'Religieuze elementen in de communicatie over natuur'.

Een 'intrigerende onderzoeksvraag die zowel maatschappelijk als wetenschappelijk relevante uitkomsten kan gaan opleveren', oordeelde de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

In zijn proefschrift focust Jansen op religieuze noties die er te vinden zijn in de communicatie over de natuur in Nederland. Jansen: ,,In de communicatie over bijvoorbeeld natuureiland Tiengemeten worden begrippen gebruikt als pure natuur, ware wildernis, de sfeer van voor 1850 en over de imposante zeearend die boven je hoofd cirkelt. Dit soort uitspraken fascineren mij. In mijn onderzoek wil ik natuurbeelden vooral opvatten als verhalen en religieuze elementen die daarin een rol spelen onderzoeken. Dit om meer zicht te krijgen op hoe natuurbeelden functioneren en welke rol communicatie daarbij speelt.''

Jansens promotor is Henk Jochemsen, bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie aan Wageningen Universiteit. Co-promotoren zijn Jan van der Stoep, lector aan de CHE en Jozef Keulartz, bijzonder hoogleraar Duurzaamheid en Levensbeschouwing aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) besloot eind 2007 subsidies beschikbaar te stellen om getalenteerde docenten de gelegenheid te geven te promoveren om zo de kwaliteit van het onderwijs te vergroten en de aansluiting tussen universiteiten en scholen te versterken. Een NWO beurs geldt binnen de wetenschap als bijzonder en prestigieus.

Met de toekenning van de promotiebeurs is Jansen dan ook erg blij. ,,Een bijzondere erkenning die mijn ambitie om te promoveren een stap dichterbij brengt.'' De promovendus remigreerde namelijk drie jaar geleden met zijn vrouw en twee dochters vanuit Curaçao naar Nederland om deze ambitie te verwezenlijken. Op 21 december ontving Jansen de beurs symbolisch uit de handen van staatssecretaris Halbe Zijlstra van OCW en Jos Engelen, algemeen directeur van de NWO.

Eerder studeerde Peter Jansen cum laude af in Onderwijskunde en Natuurbeleid aan Wageningen Universiteit. Hij was docent op het Van Lodensteincollege in Amersfoort en Kesteren, directeur van een ontwikkelingshulporganisatie op Curaçao en bestuurslid van het overkoepelend orgaan voor Protestants Christelijk onderwijs op de Antillen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie