Nieuwjaarsconcert Gelders Orkest met gitaarvirtuoos

23 december 2011 om 00:00 Nieuws

EDE - Traditiegetrouw geeft Het Gelders Orkest woensdag 11 januari in Cultura een nieuwjaarsconcert. Hierbij zal ook de gitaarvirtuoos Izhar Elias spelen, die vorig jaar de Nederlandse Muziekprijs ontving en volgens dagblad Trouw een 'ongelofelijke techniek' paart aan 'een grote muzikaliteit'.

Het feestelijke nieuwjaarsprogramma is even bont en kleurrijk als het siervuurwerk dat deze dagen wordt afgestoken. Het programma spat uiteen naar verschillende kanten: de Weense Mozart gaat naar een Turks harem, en naar Sevilla. De Italiaan Rossini doet Algerije aan, de Fransman Bizet Spanje, en de Deen Nielsen vertrekt naar Afrika. Een van de grote knallers in dit programma is de jonge gitaarvirtuoos Izhar Elias, 'Met gevoel voor stijl, timing, kleur en diepgang ontstijgt hij zijn instrument.' Vuurwerk waarbij je je oren wijd openhoudt.

Shi-Yeon Sung

Het Gelders Orkest speelt de feestelijke nieuwjaarsconcerten 2012 onder leiding van de jonge Koreaanse dirigente Shi-Yeon Sung. Zij vervangt de in de brochure vermelde Danail Rachev. Sung maakte in 2009 haar Nederlandse debuut in een serie succesvolle concerten met Het Gelders Orkest, waar ze werken dirigeerde van Schumann en Sibelius.

Gitarist Izhar Elias (1977) begon al op zijn zevende met gitaarlessen. Hij studeerde aan de conservatoria van Groningen en Den Haag waar hij met de hoogste lof zijn einddiploma behaalde. Aan de 'Accademia di Studi Superiori l´Ottocento' in Italië specialiseerde hij zich in de uitvoeringspraktijk van de gitaarmuziek van de 19e eeuw. Op het gebied van de Barokmuziek bekwaamde hij zich verder bij William Carter en Adrián Rodriguez van der Spoel.

Tegenwoordig is hij één van de meest opvallende jonge gitaristen in de internationale muziekwereld die hoge ogen gooit met zijn vernieuwende en gedurfde programmering. Zo maakte hij grote indruk met de cd waarop hij een zeer virtuoos arrangement speelt van Rossini's opera Semiramide van Giuliani.

De concertpraktijk van Izhar Elias is intensief en reikt over heel Europa en verder tot Australië en Azië toe. Hij won diverse internationale prijzen waaronder in 2009 samen met Erik Bosgraaf de Grachtenfestivalprijs. In maart 2011 kreeg hij als eerste gitarist in de geschiedenis de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs.

Het concert begint om 20.15 uur. Voorafgaand aan het concert is er om 19.15 uur een inleiding in het Atrium. Kaarten kosten 28 per persoon.

Gegadigden kunnen reserveren bij de receptie van Cultura tel. 0318-672800 of via de website.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie