'gemiddeld goed'

28 december 2011 om 00:00 Nieuws

EDE - Deze zogenoemde HSMR-sterftecijfers zijn voor het ziekenhuis Gelderse Vallei gemiddeld goed, namelijk 104 in 2010 en 102 over de jaren 2008 tot en met 2010. Deze zijn zowel in de afzonderlijke jaren als in de hele periode 2008-2010 niet significant afwijkend (de berekening zelf is betrouwbaar). In 2009 was het cijfer 101 en in 2008: 100 (= gemiddelde) van ruim 8.000 opgenomen patiënten.

Over de betrouwbaarheid van deze cijfers en de wijze van interpretatie over de kwaliteit van zorg is lang gediscussieerd binnen de ziekenhuissector. Vorig jaar verschenen ruwe sterftecijfers die nog onvoldoende betrouwbaar waren. Inmiddels worden de sterftecijfers berekend met behulp van de zogeheten Hospital Standardized Mortality Rate (HSMR). Toch maken deze cijfers nog geen kwaliteitsverschillen duidelijk. Het gestandaardiseerde sterftecijfer is een indicator die vooral nuttig is voor interne signalering en gebruik in het ziekenhuis zelf. Het registratiesysteem is namelijk oorspronkelijk niet bedoeld voor kwaliteitsregistratie. Pas als voldoende degelijk gecorrigeerd is voor allerlei patiënt- en locatiegebonden factoren, kunnen dit soort cijfers voor directe kwaliteitsvergelijking worden gebruikt.

Ten opzichte van de ruwe, niet gecorrigeerde sterftecijfers - 591 klinische patiënten in 2010, 592 in 2009 en 581 in 2008 - heeft Gelderse Vallei de HSMR ook per jaar gepubliceerd. Deskundigen zeggen dat gemiddelde gegevens over drie opeenvolgende jaren betrouwbaarder zijn. Dergelijke cijfers over 50 patiëntencategorieën geven het ziekenhuis een maat om vooral de registratie, organisatie en kwaliteit van zorg nog verder te verbeteren.

Het absolute sterftecijfer geeft het aantal sterfgevallen en opnames per ziekenhuis. Het gestandaardiseerde sterftecijfer, gebaseerd op de Engelse HSMR, is gelijk aan de verhouding tussen het werkelijke en het 'verwachte' aantal sterfgevallen in een ziekenhuis, vermenigvuldigd met 100. Het werkelijk aantal sterfgevallen is gecorrigeerd voor patiënt- en locatiefactoren die wel de kans op sterfte verhogen maar niets te maken hebben met kwaliteit van zorg.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie