Schaakmeester Sander van Eijk 'oliebol' van 2011

29 december 2011 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - De Edese schaakmeester Sander van Eijk heeft het traditionele Oudejaarstoernooi van de Bennekomse Schaakvereniging BSV gewonnen. Hij veroverde daarmee de titel 'Oliebol van 2011'. Van Eijk scoorde met vijf punten zelfs honderd procent en nam de titel over van Bennekommer Hotze Tette Hofstra, die ditmaal tweede werd en wel de rest van het veld ruim voor bleef.

Volle bak in het denksportcentrum De Commanderij in Bennekom. Niet minder dan 63 schakers waren present op het traditionele festijn van BSV. Dat waren er enkele minder dan in 2010, maar de kwaliteit van het veld leed daar niet onder. Ook in deze aflevering kwamen tal van sterke schakers uit de wijde Vallei-regio, maar ook bijvoorbeeld uit Amersfoort, op het sfeervolle toernooi af. En uiteraard ook op de oliebollen.

Vijf duels met een kwartier bedenktijd per speler per partij moesten worden afgewerkt. En daarin werd fel gestreden om de prijzen (per traditie uitsluitend in natura), die in ruimte mate de prijzentafel sierde.Ditmaal warende prijzen gesponsord door AH-Bennekom, de grootgrutter aan de Dorpsstraat.

Het gezelschap dat present was mocht er qua schaakkracht op een breed front zijn. In groep A traden naast Van Eijk, met een rating van 2401 op papier de sterkste, ook Stefan Bekker, Jeroen Fransen, Erik van den Dikkenberg en Hotze Tette Hofstra uit de regio aan. Zesde man was Arjan Tissink uit Amersfoort. Sterke regiospelers zoals Erwin Orebeek, Kees Stap en Fred Jonker moesten met een plek in de B-groep genoegen nemen.

Sander van Eijk won de titel ''Oliebol van het jaar' in 2006 en 2009en werd in 2007 derde. De Edenaar, die uitkomt voor eersteklasser Wageningen, was deze keer ongenaakbaar. Van Eijk startte met winst op Tissink en liet ook Bekker struikelen. Van den Dikkenberg, niet erg in vorm in deze aflevering, moest er als derde aan geloven. Alles hing vervolgens af van het duel tegen Hofstra, die eerder Van den Dikkenberg, Tissink en Fransen had geklopt. Even leek het spannend te worden, maar de meester liet zich niet verschalken. Fransen, die slechts één schamele remise scoorde, werd het vijfde slachtoffer van de Edese winnaar.

In de slotronde won Hofstra nog van Bekker en werd daardoor afgetekend tweede. Derde werd op ruime afstand Bekker, die winst boekte op Van den Dikkenberg en Fransen en een remise scoorde tegen Tissink. De schaker uit Amersfoort eindigde als vierde en hield Van den Dikkenberg (vijfde) en Fransen (zesde) gemakkelijk achter zich.

Erwin Orebeek deed zijn reputatie eer aan door groep B te winnen. Hij bleef met vier punten ongeslagen en zette meteen de toon, door eerst Jef Verwoert uit Veenendaal te kloppen en vervolgens club- en plaatsgenoot Kees Stap in het stof te laten bijten. Met Fred Jonker werd het punt gedeeld en ook met Gerard Otten uit Amersfoort. Echter leverde Jeroen Schuil uit diezelfde plaats in de slotronde het punt in tegen Orebeek en bleef daardoor op nul punten staan. Overigens scoorde Jonker ook fraai vier punten. Hij werd echter tweede op weerstandspunten, terwijl Stap als derde eindigde.

In groep C was de strijd fel. Noël Bovens, tevens toernooileider, streed met Ron Flohr uit Amersfoort en Edenaar Jan Pijkeren om de eerste plaats. De beslissing viel in de voorlaatste ronde. Bovens kwam op vier punten door een zege op Robin van Leerdam en zowel Pijkeren als Flohr konden daar niet meer bijkomen. Pijkeren smaakte nog het genoegen Bovens in de vijfde ronde te kloppen, maar werd op weerstandpunten derde. Flohr scoorde ook 3,5 punten en eiste de tweede plaats op door winst op tegenstanders met meer punten.

Opvallend nog de winst in groep E van Maurice van Eijk, de jongere broer van de toernooiwinnaar. Hij bleef cracks als Willem Slager (Ede) en Dennis Flohr (Amersfoort) voor. Overigens wisten veel schakers na afloop van de prijsuitreiking door toernooileider Noël Bovens door de gezelligheid niet van ophouden. Er werd nog lang nagebabbeld en tegelijk 'gevluggerd' op het bord met de 64 velden.

Eindstanden

Groep A: 1. Sander van Eijk 5 pnt; 2. Hotze Tette Hofstra 4; 3. Stefan Bekker 2,5; 4. Arjan Tissink 2; 5. Erik van den Dikkenberg 1; 6. Jeroen Fransen 0,5.

Groep B: 1. Erwin Orebeek 4 pnt; 2.Fred Jonker 4; 3. Kees Stap 3,5; 4. Jef Verwoert 2; 5,. Gerard Otten 1,5; 6. Jeroen Schuil 0.

Groep C: 1. Noël Bovens 4 pnt; 2. Ron Flohr 3,5; 3. Jan Pijkeren 3,5; 4. Robin van Leerdam 2; 5. Wim Thieme 1; 6. Gunie du Chatinier 1.

Groep D: 1. Teunis Bunt 4,5 pnt; 2. Sjoerd Meijer 3; 3./5. Audry Burer, Tony Hogerhorst en Martijn Bakker 2; 6. Hans van Doorn 1,5.

Groep E: 1. Maurice van Eijk 4 pnt; 2. Dennis Flohr 3; 3. Willem Slagter 2,5; 4. Guus Beltman 2; 5. Marco Otte 2; 6. Jan Wouters 1,5.

Groep F: 1. Thomas Slijper 3,5 pnt; 2. Rob Heynis 3,5; 3. Dick van de Klis 3; 4. Nabin Karki 2,5; 5. Hans van de Weteringh 1,5; 6. Teun Alting 1.

Groep G: 1. Pim Dik 4 pnt; 2. Rini Kreeft 3; 3. Frits Gieltjes 2,5; 4. Henk Kuiphof 2,5; 5. Jan Hartsuiker 2; 6,. Henri Budding 1.

Groep H: 1. Alfred Gaasbeek 4 pnt; 2. Jaap Marinus 4; 3/5. Jaap Melgers, Kees van Dijk en Hans Neels 2; 6. Jan Hooft 1.

Groep I: 1. Horst Eder 4,5 pnt; 2. Oscar van Hattem 3,5; 3. Dirk Melgers 3; 4. Klaus Bodlaender 1,5; 5. Ton Suuring 1,5; 6. Sjoerd de Rave 1

Groep K: 1. Dominic van Dijk 3,5 pnt; 2. Diederick Vos 3,5; 3. Ko Kooman 3; 4. Gerrit Drenth 3; 5. Jelle Tissink 2.

Groep K: 1. Han Kees Smit 5 pnt; 2. Michael Hendriksen 4,5; 3. De Leeuw 1,5; 4. David Drost 1.

Foto's:

Volle bak in De Commanderij bij het Oliebollentoernooi van BSV

De prijzentafel was dankzij de sponsoring van AH-Bennekom goed gevuld

Oud en jong was present tijdens het Oliebollentoernooi

Winnaar Sander van Eijk ging er meet de beste prijs vandoor: champagne

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie