Somalische leider plotseling overleden

29 december 2011 om 00:00 Nieuws

EDE - De Somalische gemeenschap in Nederland is diep bedroefd door het verlies van een toonaangevend man: Mohamed Abdullah Sheik Ismail. De Edenaar overleed zaterdag 17 december.

Mohamed was pas 45 jaar oud, hij kwam 15 jaar geleden als asielzoeker naar Nederland. Al snel vond hij zijn plaats in de samenleving en groeide uit tot een culturele spil en contactpersoon voor Somaliërs die in Nederland een nieuw thuis hadden gevonden, veelal verdreven uit hun geboorteland onder de druk van een burgeroorlog en menselijk lijden.

,,Mohamed was een man van onbesproken gedrag, met een diep geloof in de Almachtige. Hij werd gedreven door liefde, hoop en tolerantie, in een geest van respect, vriendschap en onderlinge steun. Hij was een aanspreekpunt voor vrienden en families in Europa, de USA en Somalië, verspreid door het geweld'', aldus Mumina.

Volgens hem won Mohamed de sympathie en het respect van zijn collega’s en medewerkers, door zijn vlijt en toewijding. Zijn epilepsie weerhield hem er niet van een productief leven te leiden. Deze man werd op 22 december in Veenendaal begraven, op een regenachtige winternamiddag. Zijn begrafenisstoet vertrok vanaf de moskee in Ede en religieuzen, familieleden en vrienden uit zijn geliefde Ede waren daarbij, maar ook relaties uit Engeland, België, Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken en Duitsland.

,,Zijn superieuren en collega’s toonden hun bewondering voor zijn gedrag en zijn harde werk, in deze laatste tocht, als een teken van solidariteit en medeleven. De buren van Mohamed waren diep bedroefd; met bloemboeketten lieten ze zien hoezeer de overledene geliefd was en hoe geschokt ze waren door zijn plotselinge overlijden. Familieleden en vrienden hebben besloten een gezamenlijk gebed op vrijdag aan hem op te dragen, om zijn ziel te eren.''

Volgens Mumina laat Mohamed een leegte na. ,,Hij zal nooit vergeten worden. Zijn afscheid liet zien dat hij een man was van sociale verbondenheid en menselijke waarden. Ede verliest in hem een veelbelovend leider.''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie