Kerstactie Litouwen: 'Wat een blijdschap!'

30 december 2011 om 00:00 Nieuws

HARSKAMP - Ook dit jaar hebben enkele honderden hulpbehoevende kinderen van een kindertehuis en een aantal scholen in Litouwen een rijkelijk gevulde kerstdoos ontvangen dankzij de traditionele kersthulpactie van stichting Colour4kids, met de organisatiewortels in Harskamp.

Met twee grote, volledig afgeladen bestelwagens met 'aan boord' vier chauffeurs - Johan van Mourik uit Beesd en Steven Mulder, Cees en Erik van Middendorp; allen uit Garderen - en drie studenten - Renalda Vliek uit Ermelo, Kim Bosch uit Ede en Sharon van Middendorp uit Garderen - werd onlangs de twee dagen durende reis naar de plattelandsregio Kelmé in Litouwen ondernomen. Ter plaatse werden gedurende een periode van twee dagen een kindertehuis en een aantal scholen bezocht.

Als eerste is de school in het dorpje Karklenai aan de beurt. In een ruim 100 jaar oud schoolgebouwtje waar de lokalen nog verwarmd worden met houtkachels wachten zo'n negentig kinderen met spanning op wat komen gaat. Nadat een pottenbakkersoven is overhandigd en alle kerstdozen onder de kerstboom zijn gezet, volgt een kerstuitvoering door de kinderen.

En dan breekt het moment van uitdelen aan. Alle medewerkers van de school ontvangen een kerststol en de kinderen een rijkelijk gevulde kerstdoos met snoepgoed. ,,Ze hebben bijna allemaal namen die voor ons bijna niet uit te spreken zijn'', lacht Renalda. ,,Maar wat een blijdschap straalt er van de gezichtjes als ze die schoenendoos en een pakje chocolaatjes eenmaal in hun armen hebben. Onvoorstelbaar!'' Ook Steven verbaast zich ieder jaar weer. ,,Ik maak dit nu voor de vijfde keer mee, maar wennen doet 't nooit. Het is geweldig om al die reacties te zien als ze de kerstdoos gaan uitpakken. Al die cadeautjes…de meesten gaan helemaal uit hun dak.''

Kerstfeest

In de middag volgt het kerstfeest bij het kindertehuis in Kelmé. Hier verblijven ongeveer zeventig kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Naast de kerstdozen worden hier ook nieuwe kleding, kerststollen, snoepgoed, speelgoed en keukenbenodigdheden uitgeladen. In het gymzaaltje van het kindertehuis wordt een heuse kerstshow opgevoerd met veel muziek en dans. De kinderen zien er prachtig uit in hun speciale feesttenues die alleen bij bijzondere gelegenheden uit de kast worden gehaald.

,,Mooi om te zien dat deze min of meer beperkte kinderen zo genieten van de aandacht die ze op dat moment krijgen'', vertelt Cees. ,,Je merkt aan alle kanten dat hier zeer betrokken mensen aan het werk zijn, die de kinderen stuk voor stuk een warm hart toe dragen. En dat valt niet mee onder de omstandigheden waarin ze moeten functioneren.'' De kinderen zijn uiteraard ook dit jaar weer helemaal blij met de kerstdoos, het snoepgoed en mandarijn. Tijdens het uitpakken van de dozen lopen de emoties hoog op, maar genieten doen ze.

De volgende dag staat in de aula van de Aukuro school het kerstfeest met de 'special need' kinderen van een vijftal scholen uit Kelmé en omgeving op het programma. Deze groep van pakweg 90 kinderen waren ook aanwezig op het zomerkamp dat in juli werd georganiseerd door een Colour4kidsteam waar Kim, Renalda en Sharon deel van uitmaakten. De aanwezigheid van hen was voor de kinderen een verrassing en het was dan ook prachtig om te zien hoe ze elkaar in de armen vielen bij aankomst.

Dansshow

Het programma begon met een dansshow en het tonen van de film van het afgelopen zomerkamp. ,,Het was heel stil in de zaal toen de film draaide'', blikt Kim terug. ,,Je zag ze gewoon genieten en elkaar aanstoten als ze in beeld kwamen. Heel leuk om het zomerkamp en de kinderen weer terug te zien. En ook bijzonder om te merken wat een beetje extra aandacht doet met deze kinderen.'' Na de pauze met chocolademelk, pepernoten en speculaas volgde het uitdelen van de kerstdozen. ,,Voor de meeste van deze kinderen was het de eerste keer dat ze een kerstdoos uit Nederland kregen'', vertelt Johan. ,,Sommige schoenendozen waren zo groot en zwaar dat ze amper te tillen waren, maar we hebben gewoon gezegd dat er in Nederland ook mensen zijn met hele grote voeten.''

Als afsluiting werd nog eenmaal de dance act van het zomerkamp uitgevoerd en een groepsfoto gemaakt. Sharon: ,,Echt gaaf om dit allemaal mee te maken en een extra stimulans om door te gaan met het organiseren van activiteiten voor juist deze kinderen''. Mooier kon de kerstactie niet worden samengevat.

De laatste dozen met warme winterjassen, truien, babyspullen, sportkleding, overige hulpgoederen en een achttal schoolborden zijn na afloop van het kerstfeest overgebracht naar het depot van de Aukuro school. Hier worden de komende weken familiepakketten met kleding en voedsel samengesteld die via de sociale netwerken van de verschillende scholen verspreid gaan worden naar hulpbehoevende families in Kelmé en regio.

Dank

Deze kerstactie werd mogelijk gemaakt door OBS De Roedel uit Harskamp, de Koningin Beatrixschool uit Kootwijkerbroek, Camping De Wijde Blik uit Garderen, GBU Grafici uit Urk, Derks Bedrijfswagens uit Uden, HeJa Ruitersport uit Garderen, Bakkersland uit Bunschoten-Spakenburg, Plus supermarkt Harskamp, Coop supermarkt uit Garderen, speciaalzaak in groente & fruit 't Klokhuus uit Harskamp, de Beatrixkerk uit Ede, voetbalvereniging SDC uit Putten en al diegenen die de kerstdozen voor de kinderen vulden, zelfgebreide sjaals, mutsen, handschoenen, bed- en badlinnen, dekens en dekbedden en warme kinder- en babykleding aanleverden en/of een donatie overmaakten.

Info: www.colour4kids.nl .

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie