Dammer Harmjan Lammers Lunterse 'Oliebol van het Jaar 2011'

31 december 2011 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - Harmjan Lammers heeft voor de eerste keer in zijn nog prille carrière het traditionele Oliebollentoernooi van de Lunterse damvereniging DES gewonnen. ,,Die titel had ik nog niet. Het was hard werken. En in de laatste ronde, tegen Aldert van Eck, had ik wat geluk. Maar dat heb je nodig in zo'n toernooi", aldus de dolgelukkige maar ook nuchtere Edese winnaar.

Lammers bleef de sterke concurrentie bestaande uit Arjen Timmer en Wijnand Voskuil een punt voor. Aldert van Eck viel door zijn nederlaag terug naar plaats vijf. De lange tijd aan de leiding gaande Rene Runhaar uit Soest kon het uiteindelijk niet bolwerken. Runhaar moest zich tevreden stellen met de veertiende plaats. Wel genoeg om de C-groep te winnen.

Volle bak in het onlangs opgeknapte clubhuis De Schuifeldam van DES in Lunteren. Liefst 48 dammers namen de moeite de zevende editie van dit inmiddels traditionele Lunterse festijn op te fleuren. ,,Iets minder dan voorgaand jaar. Maar de damkalender zat deze week behoorlijk vol", oordeelde organisator Jaap Heij. De Lunterse preses van DES kreeg na afloop, evenals zijn echtgenote Wilma en dochter, terecht een staande ovatie van de deelnemers.

Het gastvrije DES zorgde voor de oliebollen, appelflappen, bitterballen en andere lekkernijen zodat het de deelnemers aan niets ontbrak. De kwaliteit was niet alleen op de borden voelbaar maar ook daarbuiten.

Het toernooi liep op rolletjes. Geen wanklank was er te bespeuren. En haperde de computer even dan werd dit met een kwinkslag, zonder problemen opgelost.

Ook in deze editie kwamen tal van sterke dammers uit de regio opdraven. Maar ook de Soestenaar Runhaar of Kees Kentie uit Bergambacht keken niet op een kilometer meer of minder. ,,Een gezellig toernooi. De omlijsting is goed. De oliebollen zouden zeker door de AD test komen", grapte Runhaar. Die zich de oliebollen goed liet smaken.

Acht duels duels met een tien minuten bedenktijd per speler per partij werden afgewerkt. De laatste zetten werden gedaan toen het al zaterdag was. Maar geen speler die daarom maalde. En er werd fel gestreden om de natura prijzen die in ruimte mate beschikbaar waren gesteld. Ook de verloting met een goed gevulde prijzentafel vond gretig aftrek onder de deelnemers. Maar hoogtepunt was en bleef de wedstrijden cyclus. Die door het gehanteerde Zwitsers systeem soms tot potsierlijke indelingen leidde. Zo moest huisdammer Janssen het opnemen tegen de halve finalist NK dammen, de bekende en talentvolle dammer Matthias de Kruijf.

,,Ik heb bijna dertig jaar niet gedamd. Vanmiddag (vrijdag, red.) nog even de spelregels doorgenomen. Als ik mijn hand bewoog om een zet te doen, had Matthias het antwoord al klaar. Bekende paden oordeelde hij. Maar ik zag door de bomen het bos niet meer. En in dit doolhof van wegen was opgeven het enige juiste besluit", meende de Edenaar. Die net als huisdammer Martin van Leussen uit Lunteren met volle teugen genoot.

,,Ik heb geen potje gewonnen. En toch voelde elke partij goed aan. Op het 'oliebollentoernooi' raak ik de damstenen aan. Dan loop ik in De 'Haarlemmerzet'. Ik wist dat dat een standaardcombinatie is die bij het dammen een belangrijke rol speelt. Het schijnt dat bijna iedere beginnende dammer op deze wijze wel eens is 'ontgroend' . Mijn tegenstander speelde het spel echt serieus. En ik als huisdammer heb geen spier vertrokken. Lachen toch", genoot Martin na.

Maar het meer serieuzere werk werd op de topborden afgeleverd. Voor de insiders de 'rechterzijde ' van het damlokaal. De bekende Soester dammer Rene Runhaar ging als een raket van start. De eerste vier damscalpen waren in no time veroverd. Daarna was het gedaan met zijn dadendrang.

En trokken de echte damcoryfeeën de zaak recht. Met een gelukkige hand van indeling door de dampreses. Want de finale partijen tussen Harmjan Lammers en Aldert van Eck en een tafel verder Arjen Timmer tegen Edervener Jan Bos moest de beslissing brengen. En met Lunteraan Wijnand Voskuil, die al snel zijn laatste partij won, in de wachtstand werd het nagelbijten voor deze of gene. En was de discussie of de titel 'Oliebol van het jaar' nu wel of niet positief uitgelegd moest worden allang naar de achtergrond verdwenen.

Harmjan Lammers won in een zinderende wedstrijd de partij tegen Aldert van Eck. Hij wist op een eindscore van dertien (!) punten uit te komen. ,,Geen ongeluksgetal", werd gegrapt. Maar met enig geluk. In de analyse vonden de damfanaten Lammers en Van Eck feilloos de remise uitweg. ,,Maar gedane zaken nemen geen keer", aldus Aldert van Eck. Die zijn verlies sportief opnam. En dat was symbolisch voor dit gezellige toernooi. Want niet veel later beëindigde ook regerend kampioen Arjen Timmer zijn winst partij tegen Jan Bos. Niet genoeg voor prolongatie van zijn titel. Maar wel waarderend woorden en een ferme handdruk voor de nieuwe Lunterse Oliebol.

In de B- groep ging de eerste prijs naar de Lunteraan Wijnand Voskuil met een score van 12 punten. In de C- groep toch nog genoegdoening voor Rene Runhaar. De inwoner van Soest met een score van 10 punten.

Bij de huisdammers deed schaker Eip Janssen uit Ede lang mee om de eerste plaats. In de laatste ronde werd hij nog ingehaald door Rik van de Weerd uit Ederveen. Janssen werd nu tweede en ontving daarvoor een passende beloning.

Bij de jeugddammers, die het ook tot in de kleine uurtjes volhielden, was het spel van Melanie Voskuil, Hanna Hoogenraad en Joan Evers een lust voor het oog. Zo werd Melanie Voskuil in de sterke C-groep knap vierde.

Daarmee bewijzende dat de damsport ook onder de jeugd weer aan populariteit wint. Of zoals een deelnemers het zo mooi verwoordde: ,,Een beloning voor alle jeugdleiders die uren in deze damtalenten steken. Wat zouden wij zonder vrijwilligerskorps nog zijn?"

Damclub DES kan terugzien op een mooie afsluiting van een prachtige damavond. Zeker omdat ook vele niet winnaars spraken van een geslaagd toernooi. Een mooier compliment kan een organisatie eigenlijk niet krijgen.

Eindstanden

Groep A

1. Harmjan Lammers 8-13 DES Lunteren

2. Arjen Timmer 8-12 DES Lunteren

3. Erik van de Weerdhof 8-12 CTD Arnhem

4. Aldert van Eck 8-11 DES Lunteren

5. Jaap van Hierden jr 8-11 DVV Voorthuizen

Groep B;

1. Wijnand Voskuil 8-12 DES Lunteren

2. Jan Bos 8-11 DES Lunteren

3. Berrian Lammers 8-10 DES Lunteren

4. Arno Bos 8-10 DES Lunteren

5. Arwin Lammers 8-10 DES Lunteren

Groep C

1. Rene Runhaar 8-10 DCL loosdrecht

2. Willem Stunnenberg 8-09 BDV Bennekom

3. Andre Steenbergen 8-09 BDV Bennekom

4. Melanie Voskuil 8-09 DES Lunteren

5. Michel Hendriksen 8-09 DCE Ederveen

Groep Huisdammers

1. Rik van de Weerd 8-06 DCE Ederveen

2. Eip Janssen 8-04 Geen club

3. William Garrits 8-04 DES Lunteren

4. Wien Voskuil 8-02 DES Lunteren

5. Martin van Leussen 8-00 Geen club

Jeugdprijzen;

1. Hanna Hoogenraad 8-07 BDSV Barneveld

2. Joan Evers 8-05 DES Lunteren

Foto 1: Harmjan Lammers, de Lunterse Oliebol 2011

Foto 2: Rene Runhaar, letterlijk en figuurlijk aanwezig en genietend

overige foto's: Impressie geslaagde damtoernooi DES Lunteren

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie