Martin van den Brink in de ban van de ring.

3 januari 2012 om 00:00 Nieuws

HARSKAMP - De equipe van Martin van den Brink maakte een zeer snelle start in de tweede etappe van de beruchte Dakar-rally. Op het eerste controlepunt zette het team de tweede tijd neer voor de trucks. Problemen met een bandenring leverde een forse vertraging op, die daarna deels weer werd ingehaald.

Het waren spannende uren voor diegenen die de Dakar live volgen via de zogenoemde “iriTrack”. De jubelstemming na de tweede positie bij het eerste checkpoint sloeg om toen de twee Hollanders en een Vlaming van de digitale kaart verdwenen.

Teamleider en coureur Van den Brink vertelt: ,,We reden erg goed, totdat we een kei raakten. Hierdoor reden we een band stuk.” Normaliter is dat geen probleem, “maar de ring die de band op zijn plaats houdt, was té krom om mee door te kunnen rijden,” legt Martin van den Brink uit. Aangezien dit specifieke onderdeel zelden beschadigd raakt, droeg waterdrager Martien Hol een reserve-exemplaar aan boord. Door communicatieproblemen duurde het even alvorens deze snelle assistent op de hoogte was van de problemen op de proef. Na meer dan een uur ontmoetten beiden Mammoet trucks elkaar dan eindelijk en was het euvel binnen drie minuten verholpen. ,,Maar die ring gaat voortaan wel mee in onze auto”, aldus een gelaten Van den Brink: ,,Er is niets aan te doen, dit is Dakar.''

Na de snelle montage vertrok de Ginaf 510 in een razend tempo om de verloren tijd enigszins te compenseren. ,,Ik moest gewoon doorknallen, die truck loopt als een trein.'' Diverse deelnemers werden inderdaad ingehaald, waarmee alsnog een 24e positie werd behaald. Gezien de omstandigheden toont de teamcaptain zich tevreden: ,,Het is natuurlijk jammer, maar aan de andere kant hebben we nog altijd een zeer goede truck en een goed team”. Van den Brink beschrijft de sfeer in de cabine als een geoliede machine, wat verderop zeker van pas zal komen in de rally. Uiteindelijk was de achterstand op winnaar Gerard de Rooy een kleine anderhalf uur.

In de derde etappe van dinsdag 3 januari wordt team en techniek flink op de proef gesteld. De karavaan trekt de Andes door en zal opperste concentratie vragen door het ruige wegdek, waaronder ook rivierbeddingen. De vierpunt-gordels zullen dan ook nog strakker worden aangetrokken om de mannen in de kuipstoelen te dwingen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie