Minder regels bij Icare verpleging en verzorging

3 januari 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - Staatssecretaris van VWS deed een oproep aan zorgaanbieders om met voorstellen te komen voor het verminderen van regels in de zorg. 120 deelnemers hebben aan deze oproep gehoor gegeven. Een van de 28 deelnemers die onlangs door VWS zijn aangewezen om de voorstellen ook in de praktijk te gaan brengen, is Icare Verpleging en Verzorging.

Een voorbeeld van een regel waarvan zorgverleners en mensen die zorg nodig hebben, last hebben, is de procedure rond de indicatie. De procedure gaat ervan uit dat mensen die zorg nodig hebben eerst een indicatie moeten krijgen bij het CIZ en dat daarna de zorgverlening kan starten. Hierdoor moeten mensen eerst hun verhaal doen bij het CIZ en daarna nog een keer bij de wijkverpleegkundige. Het CIZ gebruikt voor de indicatie standaardprotocollen, die niet altijd goed aansluiten bij de situatie van de klant.

Ook als er iets in de situatie verandert, moet weer een wijziging in indicatie worden aangevraagd. Beter is het als de wijkverpleegkundige samen met de klant en zijn of haar naaste omgeving de situatie in kaart brengt, een plan maakt, zorg levert, regelmatig met de klant bespreekt of het nog naar wens is en de zorg aanpast als dat nodig is. Zorg op maat zonder onnodige tussenstappen of regels.

Bureaucratie

De directie van Icare, bij monde van Gert Leeftink, directeur regio zuid, is erg verheugd dat Icare is uitgenodigd voor dit experiment regelarme zorg. ,,We zijn zelf twee jaar geleden begonnen met het terugdringen van onze eigen 'bureaucratie'. We willen onze organisatie veranderen van een regelgestuurde organisatie naar een professionele organisatie, waarin de relatie tussen klant en zorgmedewerker het uitgangspunt is. De wijkteams krijgen zelf zoveel mogelijk verantwoordelijkheid voor het zorgproces. Door kritisch te kijken naar alle administratieve processen en regels en die alleen te behouden als deze zinvol zijn, kunnen we met hetzelfde aantal medewerkers meer klanten en betere zorg verlenen. We weten zeker dat dit experiment van het ministerie ons nu extra mogelijkheden geeft om deze verandering door te voeren. Op den duur zullen alle andere thuiszorgorganisaties van de resultaten van dit experiment profijt hebben, omdat onnodige regels zullen worden afgeschaft. Dat is fijn voor iedereen die zorg nodig heeft en ook voor onze medewerkers.''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie