Duivelse dilemma’s in film Süskind

18 januari 2012 om 00:00 Cultuur

EDE - Stil is het in de grote zaal van CineMec bij de aftiteling. Het publiek is onder de indruk. Het is de première van de Nederlandse film Süskind, die het verhaal vertelt over Walter Süskind (Jeroen Spitzenberger) die honderden kinderlevens redde in de Tweede Wereldoorlog, maar als verrader werd gezien omdat hij leiding gaf bij de transporten.

door Lisette Ruzius

“Om oorlogskinderen te helpen wordt ons nu niets in de weg gelegd. Destijds was dat wel anders en kwamen mensen voor duivelse dilemma’s te staan”, reageert voorlichter Carel Andre van War Child. Hij mocht na afloop van de benefietvoorstelling een cheque van duizend euro in ontvangst nemen. Daarmee kan zijn organisatie zo’n honderd kinderen helpen hun oorlogservaringen te verwerken. Andre vindt de film echt een aanrader. ,,Het is een erg goede film die onder mijn huid kruipt. Schindler’s List was ver van ons vandaan en is daarom meer abstract, maar dit is in onze straten gebeurd en raakt daardoor meer.” Hij vindt het knap dat regisseur Rudolf van den Berg zo goed de sfeer van Amsterdam tijdens WOII weet neer te zetten, terwijl een groot deel van de film is geschoten in Roemenië.

“We waren in totaal 38 dagen in Roemenië. Een oude schouwburg vind je niet meer in Nederland, die zijn allemaal keurig onderhouden”, vertelt Van den Berg die zeven jaar aan de film heeft gewerkt. In de Roemeense schouwburg dat decor is voor de verzameling van Joden voordat ze worden getransporteerd naar Kamp Westerbork, heeft volgens de regisseur in het vijftig jaar geen schilderkwast gehad. “We konden in Nederland en België ook achterbuurten als in de jaren dertig zoeken totdat we een ons weegden. Je vindt het niet meer of er wonen nu rijke mensen.” Het is te zien dat Van den Berg met veel liefde en toewijding heeft gewerkt aan dit oorlogsdocument, want de hele sfeer klopt, de beelden zijn prachtig en er zijn fantastische acteerprestaties van hoofdrolspelers Jeroen Spitzenberger en Oostenrijker Karl Malkovics.

Ook is het knap hoe de kinderen hun rol vertolken. ,,Ik heb wel vaker kinderen geregisseerd, maar dit was een hele grote groep. Ik heb Sir Alan Parker een brief geschreven. Hij maakte een Ierse film met veel kinderen en ik vroeg hem om tips. Ik kreeg meteen een brief terug waarin hij zij dat goed casten het belangrijkste was. Dat heeft dus veel tijd gekost.” In de film wordt Yvonne gespeeld door de 4-jarige Golda. “Ik hoefde haar niet te vertellen waar de film over ging. Ze komt uit een Joods gezin. Ik was erg van haar gecharmeerd bij de casting. Op een gegeven moment zei ze dat het genoeg was en naar haar papa en mama wilde. Haar ouders waren blij waren dat ik deze film ging maken en de moeder vertelde met tranen in haar ogen dat de vader van haar man door Walter was gered. Dat bedenk je niet!” Gerben Kuipers van Cinemec is onder de indruk van de film. “Jeroen komt heel naturel over en het is bijzonder dat de film van licht steeds donkerder wordt.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie