‘Er is niets te doen voor jeugd in Ederveen’

25 januari 2012 om 00:00 Regio

Het college van burgemeester en wethouders van Ede verbiedt vanaf 2 februari 2012 in het openbaar drinken bij en in de omgeving van de Calvijnschool in Ederveen. Het gaat om het gebied gelegen tussen de Hoofdweg, de Schras en de Zicht in Ederveen. De Calvijnschool, het Marktplein en dorpshuis De Zicht vallen binnen dit gebied.

EDERVEEN - De maatregel om een alcoholverbod voor een deel van Ederveen af te kondigen is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. ,,Ik heb een zoon van vijftien jaar oud. Ik praat echt niet goed wat daar op het plein gebeurd, maar de burgemeester moet eens vertellen wat de jeugd hier in Ederveen heeft. Er wordt werkelijk helemaal niets georganiseerd voor de jeugd onder de zestien jaar,” zegt een in Ederveen wonende vader.

door Jan de Boer

Bij de school zorgt een groepje hangjongeren voor overlast en rommel. De overlast bestaat uit brandstichting, vernielingen en kapotte bierflesjes achterlaten op het schoolplein van de Calvijnschool. De gemeentelijke afdeling Toezicht krijgt regelmatig overlastmeldingen. De school heeft bij de gemeente Ede om een alcoholverbod verzocht.

Voor de vader blijft er onbegrip voor de jongeren in Ederveen, maar ook in de buitendorpen. ,,Er is een dorpshuis, maar daar wordt alleen iets georganiseerd voor oudere mensen. Geen disco avond of een potje biljarten of darten. Er is helemaal niets, dus wat gaan die knapen doen? Ze gaan zich elke avond vervelen en zoeken zelf wat op en daar vloeien deze dingen dan uit voort. Voor de gemeente er is werk aan de winkel in Ederveen. In Ede wordt geld uit gegeven, terwijl de buitendorpen het maar uit moeten zoeken.”

Volgens Piet van Vliet, lid van het bestuur van het dorpshuis, zijn er voor jong en oud activiteiten in het Ederveense dorpshuis aan het Marktplein. ,,Alleen het zijn de verenigingen, die het dorpshuis dragen. Daar zitten jongeren op. Specifieke activiteiten als disco en zo, zijn er niet in het dorpshuis. Daar is ook geen belangstelling voor geweest. Iedereen zit het tjokkie vol in het dorpshuis. Alleen met alle leeftijdscategorieën, die in een verenging zijn opgenomen.”

Het dorpshuis heeft volgens geen aantrekkingskracht voor de hangjongeren. ,,Nee, er zijn geen plannen om voor deze jongeren wat in het dorpshuis te gaan doen. Er is overleg geweest met de gemeente. Van Welstede zijn er wel mensen, die wel ideeën hebben. Maar dat is nog niet uitgewerkt. De hangjongeren hebben een specifieke behoefte. En dat moet nog uitgezocht worden. Wat bij ons komen, zijn voornamelijk jongeren, die lid zijn van een vereniging.”

De gemeente heeft zelf geen plannen voor de jeugd in Ederveen. ,,Dat is niet onze taak,” zegt een woordvoerster. ,,Wij hebben een vraaggericht jeugdbeleid. Dat betekent dat jongeren zich kunnen melden als zij ideeën hebben over van alles en nog wat.” Actief iets organiseren doet de gemeente zelf niet. ,,Jongerenwerkers Jeroen Telders en Steffen Hylkema kunnen benaderd worden als jongeren ideeën hebben. Zij moeten er zelf mee komen.”

Foto:

,,De hangjongeren hebben een specifieke behoefte. En dat moet nog uitgezocht worden.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie