Mensfiguren van Lunteranen

8 februari 2012 om 00:00 Regio

De opening door Ab Welgraven vindt plaats om 15.00 uur in Huis Kernhem, Kernhemseweg 7, Ede. Vrijblijvend te bezoeken op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Bouwsema’s en Nellestein exposeren LUNTEREN - Schilderijen en beelden van drie Lunterse kunstenaars zijn te bezichtigen van 11 tot en met 26 februari. Zaterdag 11 februari wordt de nieuwe expositie geopend in Huis Kernhem. Leo Nellestein (beeldhouwer) Jan Bouwsema (schilder) en Alide Bouwsema - Roelofs tonen hier beelden en schilderijen met veelal de mensfiguur als thema.

Het monumentale beeld van brons, midden in de zaal, trekt direct de aandacht. Door zijn expressie straalt de mannelijke torso een bepaalde kracht, maar ook dynamiek uit. De schitterende patina op het beeld verlevendigt het oppervlak. Het ambachtelijke van Leo Nellestein (1961) is ook in dit vrije werk nog goed zichtbaar.

Strandtaferelen

Of het nu koeien, strandtaferelen of bloemen zijn bij Jan Bouwsema (1963) gaat het meer om het schilderen zelf dan om zijn onderwerpen. Met zijn geraffineerde verfstreken waar de kleuren naast elkaar zichtbaar blijven, geeft hij zijn thema’s steeds een andere sfeer.

Snelle trefzekerheid, maar geen gladde precisie. Dit is kenmerkend voor het werk van Alide Bouwsema-Roelofs (1964). Ook in haar strandtaferelen en ander vrij werk zie je de invloeden van de Impressionisten en de Haagse school.

Portretten

Wat opvalt bij de kunstwerken is dat er veel uiteenlopende portretten te zien zijn qua materiaal, techniek en formaat. Leo maakt karakteristieke koppen van brons en klei, waarbij hij zeer treffend te werk gaat. ,,Wat mij boeit is steeds opnieuw op ontdekking gaan. Dit zorgt voor veel afwisseling in mijn werk’’.

De grote monumentale vrouwenportretten van Jan trekken de aandacht. Het gaat bij hem meer om een wisselwerking van kleur, vorm en vlak dan om gelijkenis. ,,Ik ben steeds opzoek naar evenwicht tussen abstractie en figuratie. Het gaat mij om het spel van het schilderen. Ik probeer de toeschouwer mee te krijgen in de sfeer van het schilderij, zodat deze voortdurend nieuwe vormen en kleuren ontdekt’’, aldus Jan Bouwsema.

Onderwijs

Alide schildert veel portretten in opdracht, waarbij gelijkenis heel belangrijk is. ,,Ik ben een realist. Dat is eigenlijk altijd al zo geweest. Maar het gaat om meer dan alleen een mooi plaatje maken. Ik probeer door lichtval, kleur, zachte vormen en toetsen een bepaalde stemming weer te geven’’.

Het schilders echtpaar Jan en Alide zijn beiden werkzaam als docent beeldende vakken aan het Johannes Fontanus College te Barneveld. Bovendien geven ze workshops en cursussen. ,,Het is belangrijk om je leerlingen en cursisten goed te leren kijken.’’ Het aanleren van de beeldaspecten is een belangrijk onderdeel van de lessen. Het gaat tenslotte altijd in een schilderij om vorm, textuur, warm/koud, compositie, kleur en tonaliteit’’. Leo Nellestein is begonnen met het bouwen van een eigen gieterij, om zo zijn eigen bronzen beelden te kunnen gieten.

De drie Lunteranen brengen een unieke tentoonstelling met een grote variatie van beelden en schilderijen. De kunstwerken komen in de prachtige ruimtes van Huis Kernhem aan de Kernhemseweg in Ede goed tot hun recht.

u Voor meer informatie kunnen gegadigden kijken op de websites van de kunstenaars: www.bouwsema-roelofs.nl en www.leo-nellestein.nl .

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie