Op de top van de Alpe d'Huez in 2016.
Op de top van de Alpe d'Huez in 2016. Bart Berghmans

Team Jamula fietst voor geliefden

26 maart 2018 om 16:00 lokaal

EDE De 31-jarige Sander Vlug uit Ede fietst dit jaar als lid van team Jamula de Alpe d'Huez op in de strijd tegen kanker. Door zich te laten sponsoren probeert hij samen met zijn team zo veel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte.

Fleur Bubbert

Al sinds 2014 beklimt team Jamula de Franse berg voor het goede doel. De aanmeldingen voor de tocht liepen terug vanwege gedoe over een bestuursvergoeding binnen Alpe d'HuZes. Initiatiefnemer Theo van Lagen zag juist in zijn omgeving meerdere mensen strijden tegen kanker, en besloot een team op te richten.

Waar de naam Jamula vandaan komt? ,,Het is de simpele samenvoeging van de achternamen van de mensen van het eerste uur: Jansen, Mulder en Van Lagen", vertelt teamlid Bart Berghmans. Elk jaar haalde het team meer geld op, tot in 2017 niet mee werd gedaan vanwege de moeilijke inzameling van geld. Dit jaar gaan ze er weer voor, vol goede ideeën en nieuwe netwerken.

PERSOONLIJK ,,Helaas heb ik van verschillende mensen afscheid moeten nemen ten gevolge van kanker", vertelt Vlug. Meedoen aan de fietstocht heeft dan ook een bijzondere betekenis voor hem. ,,Ik doe mee om veel geld in te zamelen, maar ik doe ook mee uit respect voor hen die dit verdienen."

Drie jaar geleden reisde Sander Vlug als verrassing af naar Frankrijk om team Jamula te steunen, en in het bijzonder schoonmoeder Tineke Berghmans. Zij liep, na kanker overwonnen te hebben, zelf de Alpe d'HuZes. Tinekes zoon Bart Berghmans maakt ook deel uit van het team.

PERSOONLIJKE MISSIE De zwager van Sander Vlug heeft een persoonlijke missie. Precies toen hij zijn eerste kindje verwachtte, kreeg zijn moeder Tineke borstkanker. ,,In deze periode is de realiteit van het leven wel in alle opzichten bij mij binnen gekomen", vertelt hij. ,,En recentelijk is een collega waar ik al twintig jaar mee werk getroffen door de ziekte. Daardoor ben ik extra gemotiveerd om de berg op te fietsen."

STEUN Zowel Bart Berghmans als Sander Vlug krijgen veel steun vanuit de omgeving. ,,Mensen om mij heen steunen mij in mijn doel om twee keer omhoog te fietsen", vertelt Vlug. Vrienden en familie springen bij, en ook werkgever QING deed een gulle donatie. ,,Maar ook mensen die wat verder van me af staan steunen mij."

ACTIES Berghmans is chef-kok en weet via zijn werk goede acties te bedenken om geld in te zamelen. ,,Mijn werkgever Kees Haalboom van onze drie pannenkoekenhuizen is bereid zijn jaarlijks terugkerende goede doelen-pannenkoek in te zetten voor Alpe d'HuZes, waar ik erg dankbaar voor ben. Zo organiseren we drie benefietavonden om geld op te halen", vertelt hij enthousiast.

Team Jamula steunen kan via deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/jamula2018, of door te reserveren voor één van de benefietdiners (30 euro): 6 april in de Bijenmarkt in Veenendaal, 13 april in de Langenberg in Ede of 26 april in Bergzicht in Woudenberg.

Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie