Turnstede: Beste accommodatie van Ede

29 februari 2012 om 00:00 Sport

Clubs met een eigen identiteit, maar met een groeiend samenwerkingsverband. ,,Dat klopt. Waar Exalto Sport prestatief is ingesteld, staan de andere verenigingen juist iets meer open voor de ‘breedtesport’. Dat vult elkaar prima aan. En is er een groot talent of juist een turner die meer recreatief bezig wil zijn, dan is een verwijzing naar een andere vereniging tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld”, meent Exalto vice voorzitter John van Erd.

Turnstede investeert in veiligheid EDE - De gymnastiekverenigingen DOK, Sparta, DOS en Exalto Sport maken veel en met plezier gebruik van Turnstede, naast Sporthal De Peppel.

door Eip Janssen

De doelstellingen van Stichting Edese Gymnastiek- en Turnverenigingen, roepnaam Turnstede zijn duidelijk. Kortweg samengevat: Het bevorderen van de beoefening van de turn- en gymnastieksport met name in de regio Ede en omgeving en het beschikbaar stellen van een turnaccommodatie inclusief vaste opstelling aan de deelnemers van de stichting.

Stichtingsvoorzitter Dolf Smits en John van Erd kijken met veel belangstelling uit naar de opening van de revolutionair vernieuwde turnzaal. ,,Eerst de gebruikers laten oefenen en kijken of we kinderziekten tegen komen. Daarna, gedacht wordt aan het voorjaar, willen we de opening zeker officieel en wellicht groots aanpakken. Daar zijn binnen het bestuur al ideeën over. Wat zou het mooi zijn als een Epke Zonderland in Ede een demonstratie wil verzorgen. Maar zover is het nog niet”, aldus Dolf Smits.

,,Ik denk dat het een jaar of vijf geleden is dat er in de turnzaal een verende vloer is neergelegd. Maar de tijd staat niet stil. Nieuwe ontwikkelingen dienen zich aan. Zo maakte John van Erd wat wensen kenbaar. En die bleken door de andere verenigingen gedragen te worden”, vervolgt Smits. Er werd gekeken naar de beschikbare toestellen, de veiligheidseisen, maar ook specifieke wensen van de clubs.

,,De clubs waren te vaak gedwongen hun heil elders te zoeken. Zo kende onze turnzaal bijvoorbeeld geen valkuil (een met schuimrubber beklede kuil voor het veilig aanleren van turnonderdelen) en geen saltogordels om op een veilige manier nieuwe salto-oefeningen leren”, vervolgt Smits.,, Eigenlijk zou je over een landingskuil moeten praten. Vallen hoort in feite niet bij turnen”, grapt Van Erd.,,Wat men zich soms niet kan voorstellen, maar met een sprong komt een turner van vier meter hoog naar beneden zetten of met een afsprong van een brug of rek met een salto dan moet men veilig kunnen landen. Je moet er niet aandenken dat men verkeerd terecht komt”, aldus Dolf Smits. Het bestuur ging niet over een nacht ijs en oriënteerde zich goed. Nu is het nieuwste van het nieuwste aangeschaft om de veiligheid te waarborgen.,,In onze turnzaal komen een valkuil en saltogordels, die in Frankrijk als enige zijn toegestaan. In Nederland zijn er meer variaties mogelijk”, meent het duo.

,,Of wij de mooiste en beste en veiligste zaal van Nederland krijgen op dit gebied? Nee, dat zou een te pretentieuze titel zijn. Landelijk zijn er echt mooie turnzalen, in de provincie Gelderland springt deze zaal er zeker bovenuit”, besluit John van Erd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie