Plastic zorgt voor problemen in Lunteren: ‘De situatie is levensgevaarlijk’

29 februari 2012 om 00:00 Regio

De oorzaak van het plasticprobleem ligt volgens de bewoners niet alleen bij de aanvoer van zakken vanuit de directe omgeving van het containerpunt. ,,Het komt vaak voor dat ik een kledingbedrijf uit Barneveld hier zie stoppen. Dan worden er wat zakken met plastic uitgeladen”, zegt een buurtbewoner die namens meerdere omwonenden spreekt, maar niet met haar naam in de krant wil. ,,We vragen ons af of dat zomaar mag? Daarnaast ligt er ook veel plastic van hooibalen. We hebben de gemeente meerdere malen gebeld, maar de problemen blijven.”

LUNTEREN - De gemeente Ede gaat optreden tegen bedrijven die illegaal hun plastic dumpen bij het inzamelingspunt aan de Scharrenburgersteeg en de Barneveldseweg in Lunteren. Toezichthouders gaan strenger controleren bij het punt waar dikwijls bergen met zakken naast de container liggen.

door Boy Imminck

Gemeentewoordvoerder Janneke Kraai bevestigt dat Ede inmiddels maatregelen heeft genomen. Het illegaal dumpen van plastic afval door bedrijven is volgens haar een doorn in het oog van de gemeente. Kraai: ,,We overwegen om toezichthouders in te zetten tegen deze praktijken. Zij mogen zelf zakken openmaken om te kijken om welk bedrijf het gaat”, zegt ze. ,,Ondernemers mogen hun plastic absoluut niet op deze plek dumpen. We krijgen sporadisch meldingen dat dit ook op anders plaatsen gebeurd. Maar de overlast die het in Lunteren geeft is het grootst.”

De maatregelen komen na klachten van enkele omwonenden. ,,We proberen de gemeente er al vanaf het najaar van te overtuigen dat er iets moet gebeuren”, zegt de buurtbewoner. Bij de gemeente is echter volgens Kraai slecht één melding bekend. De inzamelcontainers voor plastic staan al zo’n twee jaar op de kruising tussen de Scharrenburgersteeg en de Barneveldseweg. ,,Maar de afgelopen zes maanden is de rotzooi rondom het inzamelingspunt steeds groter geworden”, aldus de omwonende.

Het probleem bestaat volgens de buurt uit meerdere onderdelen. Zo worden de zakken gemakkelijk naast de container gezet. Daarnaast wordt volgens de bewoners ook huisvuil bij het punt gebracht. ,,Huisdieren lopen in dit gebied vaak los rond. Katten en honden ruiken etensresten en gaan de zakken openmaken. Het gevolg is dat bij de eerste de beste windvlaag de hele weg bezaait is met plastic. Ook komt het afval dan in onze tuinen terecht.” Toch gaat de grootste zorg uit naar het verkeer. Omdat de plasticzakken licht zijn, waaien ze vaak de weg op. ,,Vorig weekend ging het net goed toen een paar auto’s moesten uitwijken omdat er zes vuilniszakken over de weg waaiden. Als er in de tegengestelde richting een auto aan was gekomen, had dat zeker tot een ongeluk geleid. De situatie is in die zin levensgevaarlijk”, meent de bewoner.

Naast de mogelijke komst van toezichthouders is ook afvalverzamelaar ACV ingeschakeld om een groot deel van de problemen op te lossen. Kraai: ,,Zij hebben vorige week een extra container geplaatst en vanaf deze week worden de containers drie dagen per week geleegd, waar dat eerder twee dagen was.”

Foto:

Het bewuste plastic-inzamelpunt op de kruising tussen de Scharrenburgersteeg en de Barneveldseweg in Lunteren.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie