Koploper DTS Ede kaapt drie punten bij concurrent 't Zand

26 februari 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - De topper in de zaterdag hoofdklasse werd afgelopen zaterdag in Tilburg uitgevochten tussen de vrouwen van 't Zand en DTS Ede. De Edesen deden zeer goede zaken en wonnen met 0-2.

De bezoekers stonden met 36 punten aan kop; 't Zand had een wedstrijd minder gespeeld dan DTS en stond op 32 punten. De thuisploeg móest dus winnen om zich virtueel koploper te kunnen noemen. Alleen al door de hoge publieksopkomst en de spandoeken achter de goals werd duidelijk dat er drie belangrijke punten op het spel stonden.

En daar was de Tilburgse ploeg zich aan het begin goed van bewust. Direct na de aftrap lieten zij zien dat het hier voor de winst wilde gaan. Maar keepster Tiffany Loeven had in de tweede minuut al een goede redding, wat haar visitekaartje voor deze wedstrijd was.

DTS kwam er in de 6e minuut wel even uit, via Linda Helbling die Kirsten Knot wegstuurde. Knot in het strapschopgebied gevloerd nadat zij haar tegenspeelster voorbij was, maar de scheidsrechter, die een behoorlijk negatieve stempel op de wedstrijd drukte, liet doorspelen.

Vervolgens was het weer eenrichtingsverkeer richting de goal van Tiffany Loeven, maar zij hield haar doel schoon. Al na zo'n tien minuten spelen viel de aanvoerster Judith van Berkel van de thuisploeg uit met een zware knieblessure. Een domper voor de Tilburgse ploeg, die vrij snel daarna de volgende tegenslag kreeg te verwerken.

Jorie Schepers kwam over links langs haar tegenstander en gaf een voorzet die over iedereen heen, buiten rand zestienmetergebied belandde. Hier stond Annelies Oomen die zich geen moment bedacht en de bal vanuit de lucht met een geweldige uithaal over de kansloze keepster in het net deed verdwijnen. Tegen de verhoudingen in stond het dus ineens 0-1 voor DTS.

Heel even leek de Edese ploeg wakker te worden maar 't Zand nam al snel het stokje weer over en ging weer vol in de aanval. De ene na de andere kans werd gecreëerd, maar gemis aan scherpte en vooral enkele fantastische reddingen van Tiffany Loeven voorkwamen dat de stand gelijk werd gebracht. De ploeg van Bert Beerdsen kon opgelucht adem halen toen het met een 0-1 voorsprong de rust in ging.

Na rust had DTS orde op zaken gesteld en was de thuisploeg minder gevaarlijk dan de eerste helft. De Edese ploeg speelde nu wat meer op de vijandelijke helft. De rood-witten bleven echter gevaarlijk en kwamen er met hun snelle aanvalsters enkele keren goed uit. Dit echter zonder resultaat dankzij het verdedigende Edese collectief, dat vandaag geen mooi voetbal liet zien, maar wel strijd leverde.

Waar de bal er aan de ene kant niet in wilde, lukte dat aan de andere kant wel. Met nog zo'n half uur op de klok kwam de bal bij Kirsten Knot, die deze meegaf aan de mee opgelopen Eveline Zech. Zij glipte voorbij haar tegenstander en schoot de bal langs de keepster in het net. Maar de scheidsrechter keurde op appel van de grensrechter het doelpunt af, waarbij hij de woede van Bert Beerdsen en zijn speelsters op de hals haalde.

Dit mocht echter niet baten en de wedstrijd werd vervolgd. 't Zand bleef op zoek naar een treffer. De snelle rechtsbuiten kwam met een solo alleen voor de Edese keepster, die het schot kon keren. De rebound werd al bijna geteld aan de reactie van het publiek te horen, maar ook nu was Tiffany Loeven er weer als de kippen bij en voorkwam een doelpunt.

Haar doel bleef schoon, zelfs toen even later een verkeerd geraakte bal van Cynthia de Geus onder de lat dreigde te verdwijnen. In de 70e minuut kwam Sharonne Libosan het veld in voor de moe gestreden Kirsten Knot. De speelster van het tweede elftal die vandaag met deze belangrijke wedstrijd mee naar Tilburg was genomen, bezorgde de thuisploeg de genadeklap.

In de 81e minuut kwam een pass van Eveline Zech voor de voeten van de kleine spits terecht , die hierdoor oog in oog met de keepster kwam te staan. Sharonne Libosan zorgde met een schot door de benen van de keepster voor de 0-2 en een hoop blijdschap en opluchting bij de Edese ploeg. 't Zand leek nog weinig hoop op een goede afloop te hebben, ondanks de hulp van de scheidsrechter, die 12 minuten blessuretijd bijtelde en door liet spelen in situaties die normaal gesproken door de leiding zouden worden afgefloten.

Toen uiteindelijk het laatste fluitsignaal klonk, was de zege een feit en kon DTS in de busreis terug vieren dat het drie erg belangrijke punten had binnen gesprokkeld in een enerverende wedstrijd. De ploeg staat nu 7 punten los van 't Zand, dat nog altijd één wedstrijd minder gespeeld heeft.

Nu deze topper is geweest, moet DTS vooral niet vergeten dat het ook de andere wedstrijden nog moet winnen om de koppositie te behouden. Onderschatting is hierbij het grootste gevaar.

Zaterdag speelt de ploeg op het eigen sportpark Inschoten tegen de hekkensluiter van de competitie, CSW uit Wilnis.

Doel: Tiffany Loeven;

Verdediging: Petra Boersma - van Rossum; Renate Vonk; Cynthia de Geus; Larissa Libosan;

Middenveld: Annelies Oomen (88' Merlin te Wilt); Eveline Zech ; Rianne Veldhuizen; Jorie Schepers;

Aanval: Linda Helbling; Kirsten Knot (70' Sharonne Libosan)