Voorlichting homoseksualiteit op Edese school

27 februari 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - Leden van Shout Wageningen bezoeken woensdag, donderdag en vrijdag Edese een school voor middelbaar onderwijs en zal voorlichting geven over homoseksualiteit.

Al sinds haar bestaan geeft Shout Wageningen voorlichting op het middelbaar onderwijs. Toch is het deze keer wel bijzonder: ,,Het is nu de eerste keer dat we voorlichting gaan geven op het middelbaar onderwijs, sinds minister Marja van Bijsterveldt het behandelen van homoseksualiteit heeft opgenomen in de einddoelen'', aldus voorzitter Inge van Oorschot. Shout is erg blij met deze maatregel, omdat voorlichting volgens de organisatie erg belangrijk is voor jongeren op het middelbare onderwijs.

De helft van de scholieren op het middelbare onderwijs geeft aan dat je op school beter niet uit de kast kunt komen. Ook liggen de zelfmoordcijfers onder LHBT-jongeren vijf keer zo hoog dan onder heterojongeren. Shout hoopt dat door voorlichting hier eindelijk eens verandering in komt. Van Oorschot: ,,Wij hopen dat de komende tijd veel scholen naar ons toe zullen stappen en voorlichting aanvragen. Het is belangrijk dat de voorlichting gegeven wordt door homoseksuele jongeren, zodat de vragen van leerlingen goed beantwoord kunnen worden.''

Tijdens een voorlichtingssessie vertellen de voorlichters van Shout hun coming-out verhaal en de reacties die zij in hun omgeving hebben gehad. Daarna hebben leerlingen de kans om vragen te stellen aan de voorlichters. Ten slotte wordt er gediscussieerd over stellingen, bijvoorbeeld over het homohuwelijk. Shout ontvangt volgens Van Oorschot erg positieve reacties op de voorlichting die zij geeft. ,,Leerlingen geven vaak aan nu meer te begrijpen van homoseksualiteit en ze geven aan wel eens langs te willen komen bij onze activiteiten.''

Naast het geven van voorlichting organiseert Shout Wageningen veel andere activiteiten voor homoseksuele jongeren. Zo start er in maart/begin april een introgroep voor homoseksuele jongeren die andere homoseksuele jongeren willen leren kennen en met hen willen praten over de coming-out, verliefdheid, relaties en homoseksualiteit in de maatschappij. Verder is er elke eerste zaterdag van de maand een feest in de Wilde Wereld (Burgtstraat 1 te Wageningen) en organiseert Shout café-avonden, filmavonden en andere ledenactiviteiten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie