Degradatie voorlopig afgewend

28 maart 2012 om 00:00 Sport

,,Ons eerste doel is bereikt”, constateerde Vermeer tevreden. Wekenlang werd het duel tegen DOS’46 al genoemd als hét moment waarop DVO moest toeslaan. Dat deden de Bennekommers. Met een meer dan verdienstelijke wedstrijd tegen titelkandidaat Blauw Wit in de benen stapten de korfballers met zelfvertrouwen het veld op in de eigen hal. Ook oud-international Henriet Brandsma stond vanaf de eerste minuut binnen de lijnen. ,,Daar hebben we deze week voor gekozen”, vertelt Vermeer. ,,Ze brengt een enorme rust in het team en de tegenstander is bang voor haar. Ze weten dat als ze haar vrij laten, er een flink probleem ontstaat.”

BENNEKOM - De ploeg van korfbaltrainer Jacko Vermeer won zaterdag met 26-20 van DOS’46. Een belangrijke overwinning: DVO drukte DOS hiermee definitief in de degradatiehoek en heeft zelf directe degradatie afgewend. De uitslagen van zaterdag zullen uitwijzen of de Bennekomse korfballers opnieuw promotie/degradatie-wedstrijden moeten spelen. door Rianne van Vuren

De eerste twee aanvallen bleven doelpuntloos, maar daarna gingen de degradatiekandidaten los. De eerste treffer was voor roodwitte zijde. Sven Jonker scoorde, maar daarna zorgden Bennekomse doelpuntenmakers Jos Roseboom en Momo Stavenuiter voor de eerste voorsprong. Bij 4-4 kwam de ploeg uit Nijeveen weer langszij. Met een handige onderhandse doorloopbal zette Roseboom een scoresprint in.

De eerste helft was ongeveer twee derde op weg toen DVO in een moeilijke fase belandde. DOS’46 verkleinde de marge tot drie punten. Toch leidde de thuisploeg bij rust met 14-10. De meegereisde supporters bleven achter hun ploeg staan, DOS had nog maar vijfendertig minuten om directe degradatie te voorkomen. De Nijeveners vonden echter niet de energie die nodig was. DVO liep in de fase na rust steeds verder uit. Toch kwam er tegen het einde van het duel een opleving aan Nijeveense zijde. DOS vocht voor haar laatste kans en verkleinde het verschil in punten tot slechts drie. DVO realiseerde zich dat als het verschil nog kleiner zou worden, de ploeg nog in een penibele situatie zou kunnen komen. Het zou niet de eerste keer dit seizoen zijn, dat een grote voorsprong in de laatste minuten weggegeven zou worden.

Maar zaterdag liep het anders. De tikkende klok was op dat moment een zegen voor de Bennekommers. Zo’n twee minuten voor tijd durfden de meesten wel te geloven dat de klus geklaard was. DVO speelde vrijuit. De overwinning werd uitbundig gevierd.

Wanneer de Bennekomse korfballers op de negende plek blijven, daar waar de ploeg nu bivakkeert, zullen ze twee degradatie/promotie-wedstrijden moeten spelen tegen de nummer twee uit de hoofdklasse. Op die manier is de ploeg van Vermeer vorig seizoen in de Korfbal League gebleven. De doelstelling was om nu juist iets minder met de hakken over de sloot te overleven.

Dat kan, als DVO zaterdag ook weet te winnen van TOP. De ploeg uit Sassenheim speelt nergens meer om. TOP staat in de middenmoot, te ver van de gevarenzone en zonder uitzicht op de play-offs. Daarnaast moet Deetos of Nic in dat scenario ook verliezen. ,,Het is maar net welke club zijn best gaat doen”, stelt Vermeer. ,,Voor niet elke club valt er meer iets te halen, dus het is afwachten.”

Wat hij zag tegen DOS’46 geeft hem wel vertrouwen. ,,Als wij volgende week ook zo spelen, verwacht ik zeker dat we ook van TOP kunnen winnen.”