OM eist 12 jaar cel en tbs tegen Edenaar

30 maart 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch heeft donderdag in hoger beroep een gevangenisstraf van 12 jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 24-jarige verdachte uit Ede. De man wordt onder meer verdacht van het plegen van een moord in Heerlen op 28 februari 2010 en een poging moord op diezelfde dag in Utrecht.

Volgens het OM heeft de verdachte op de betreffende middag vanaf het NS-station in Heerlen een toevallige voorbijganger enkele honderden meters achtervolgd. In het centrum bracht de verdachte het 53-jarige slachtoffer met een messteek in de hals om het leven. Enkele uren later probeerde de verdachte in een winkelcentrum in Utrecht eveneens een toevallige voorbijganger te vermoorden door hem met een hamer meerdere malen op het achterhoofd te slaan.

Daarnaast wordt de man nog verdacht van een poging tot moord op een medegedetineerde, een poging tot doodslag op een medewerker van de penitentiaire inrichting en mishandeling van een politiemedewerker.

Deskundigen van het Pieter Baancentrum stelden een zeer ernstige psychiatrische stoornis bij de verdachte vast en concludeerden dat de verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar is.

,,De grote 'oninvoelbaarheid' van alle vijf delicten deden al het vermoeden ontstaan dat verdachte zijn daden in psychotische wanen heeft verricht, een veronderstelling die bevestiging vindt in het rapport," aldus de advocaat-generaal ter zitting.

Gezien de problematiek van de verdachte, acht het OM behandeling in het kader van tbs met dwangverpleging noodzakelijk. Vanwege de ernst van de feiten eiste het OM daarnaast een lange gevangenisstraf.

De Rechtbank Maastricht ontsloeg de verdachte eerder van alle rechtsvervolging en legde tbs met dwangverpleging op. De officier van justitie had een levenslange gevangenisstraf geëist.

Het OM stelde hoger beroep in tegen de beslissing van de rechtbank.

Uitspraak (naar verwachting) op 12 april 2012.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie