Vogelwandeling

11 april 2012 om 00:00 Regio

BENNEKOM - IVN-afdeling Ede houdt zaterdag 14 april weer een vroege vogelwandeling. Het Bennekomse Buurtbos en het heitje daarin is een heel gevarieerd gebied met veel vogels. De start is om 05.00uur bij de slagboom aan het eind van de Hullenberglaan in Bennekom. De duur van de wandeling is ca. 2-3 uur. Aanmelden is niet nodig. De gids is Hans Westendorp (tel. 0318 418465).

‘Het Bauhaus’

LUNTEREN - Mevrouw Upmeijer geeft dinsdag 17 april voor de Culturele Kring Lunteren een lezing om 20.00 uur aan de Dr. Kimmijserlaan 28 met als onderwerp ‘Het Bauhaus’. Dit was een opleiding voor beeldende kunstenaars, ambachtslieden en architecten die van 1919 tot 1932 eerst te Weimar later te Dessau en daarna nog een jaar in Berlijn gevestigd was. De Belgische architect-schilder Henry Van de Velde heeft bij zijn afscheid als directeur van de Großherzoglich-Sächsiche Hochschule für Bildende Kunst te Weimar, in 1918, de Duitse architect Walter Gropius voorgedragen als zijn opvolger.

In 1919 voegt Gropius zijn school samen met de Grossherzoglich-Sächsische Kunstgewerbeschule tot het nieuwe Staatliches Bauhaus Weimar. Zijn zowel theoretisch als praktisch in toepassing gebracht programma is een synthese van plastische kunsten, ambachtelijke techniek en industrie.

Zowel leraren als leerlingen verspreidden zich na 1933 over de westerse wereld en vooral in de Verenigde Staten. In 1950 probeerde in West-Duitsland oud-Bauhaus-student Max Bill het Bauhaus voort te zetten door de Hochschule für Gestaltung in Ulm op te richten. Deze school werd echter al in 1968 opgeheven. In Berlijn staat een museum over Bauhaus.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie