Fernando Lamerinhas bezingt het leven

11 april 2012 om 00:00 Cultuur

EDE - Na ruim vijftig jaar ervaring in het vak én in het leven, is er weer een nieuwe fase aangebroken in het leven van Fernando Lameirinhas. Zaterdag 21 april deelt hij zijn herziene kijk op zijn leven met het publiek in Cultura.

Lameirinhas kwam het afgelopen jaar in aanraking zowel met het verlies van dierbaren als met de geboorte van nieuw leven. Maar wat doet dit met je, hoe geef je het een plek en wat gebeurt er als een schakel in je familie wegvalt of er juist een bij komt?

Eterno

Elke emotie heeft zijn melodie, zoals de liefde, heimwee, het verlangen, maar ook de dood, verlies en nieuw leven hebben allemaal hun muzikale karakter. Geen gevoel zo sterk of Fernando Lameirinhas kent er de toonhoogte van. Neem zijn nieuwe lied O teatro da esquina.

De Amsterdamse Portugees aanschouwt een tafereeltje op een aangrenzend balkon, romantiseert het beeld en smelt het om in een dromerig liedje met een superieure melodie.Het is zijn handelsmerk geworden.

In zijn programma en op de cd Eterno, komt de dood dichtbij. Zoals in het ontroerende Adeus Cavaleiro, geïnspireerd door het overlijden van zijn oudste broer. De cd en het concert zijn ondergedompeld in tederheid.

Zijn liedjes klinken de laatste jaren meer ingetogen. De dichter verdiept zich, maar de muzikant wordt wat stiller. De fans van Fernando Lameirinhas zullen zijn nieuwe cd zeker waarderen en zijn vloeiende melodieën tot in de dood blijven horen.

In zijn geheel eigen stijl, mengt Fernando de fado met muziek uit andere genres en culturen. Hierbij durft deze charmante Portugese zanger het in deze voorstelling nu ook aan om een kleine voet tussen de deur te zetten richting het Nederlandse repertoire.

Na voorzichtige eerste duetten met onder anderen Stef Bos (Hier en Ericeira, album Anaina) en Raymond van het Groenewoud (theatervoorstelling Dos Trovadores) zal Fernando in deze voorstelling zelf solo een nummer van Toon Hermans brengen. Op het nieuw te verschijnen gelijknamige album zullen naast het repertoire uit de voorstelling onder meer ook de prachtige duetten met Paul de Munnik (Walse Lua en Outuno) verschijnen.

Dominante thema’s als de liefde en de dood zullen centraal staan in ‘E Terno’. Met zijn trouwe muzikanten, broer Antonio Lameirinhas op bas en virtuoos op vleugel Juan Pablo Dobal, wordt ‘E Terno’ als vanouds in intieme, kleine bezetting gespeeld.

Kaarten voor het concert zijn á 21,50 euro; CJP/CKV 18,50 euro, inclusief koffie, pauzedrankje en garderobe verkrijgbaar bij de receptie van Cultura.

u Het concert begint om 20.15 uur.

Cultura

Molenstraat

Ede

Telefoon: 0318-672800

: www.cultura-ede.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie