Voormalig Hotel Restaurant Gea blijft behouden

11 april 2012 om 00:00 Voorpagina

Op de begane grond komt een restaurant van de Edenaar Peter de Croon. ,,Met de restauratie wordt spoedig begonnen. Het restaurant wil al in de maand september of oktober openen”, zegt Teus van de Lagemaat van bouwbedrijf Nap uit Lunteren.

Restauratie voormalig restaurant Gea EDE - De sloop van De Carrousel is van de baan. Het pand bij het Maanderplein is gekocht door een belegger die liefde heeft voor historische panden. Zowel de verdiepingen als de begane grond worden gerestaureerd.

In overleg met de Edese ontwikkelaar Jaap Cuperus waren er plannen de locatie aan de Stationsweg 2 te herontwikkelen. Architectenburo Vidazz uit Barneveld maakte het ontwerp voor een commerciële ruimte van ongeveer vijfhonderd vierkante meter verdeeld over twee lagen en tien appartementen op de eerste en tweede verdieping. De tien appartementen zouden variëren in woonoppervlak en koopsom. Om het plan te realiseren waren overigens volgens het bestemmingsplan geen beletselen.

De verkoopprijzen gingen uit vanaf 139.500 euro vrij op naam. De bouw zal van start gaan na verkoop van acht appartementen. Door de economische recessie bleken de appartementen in de praktijk moeilijk verkoopbaar. ,,De verkoop liep niet zoals het had moeten zijn. Vervolgens kwamen er uit de Edese bevolking redelijk wat reacties op de sloop van het bestaande pand. En vervolgens komt er een belegger die liefde heeft voor historische panden. Met hem zijn we in gesprek. En zo vallen drie dingen in elkaar. De belegger wil op de achtergrond blijven.”

Het bovendeel van het pand wordt geschikt gemaakt voor wonen.

,,Dat gaat gerealiseerd worden in de vorm van kamers en appartementen. Nu is het nog niet definitief welke kant of het op gaat. Als bouwbedrijf Nap waren wij betrokken bij de nieuwbouw. Nu nemen wij de restauratie ter hand. Het duurt ongeveer een week of drie voordat we met de restauratie kunnen beginnen. Met de gemeente zijn we in gesprek. De buitenzijde wordt nagenoeg weer in de originele staat gebracht.’’

Ruben van Druiten, raadslid voor Burgerbelangen, voerde een campagne om aan De Carrousel de status van gemeentelijk monument te geven. Voor zijn actie kreeg het raadslid veel steun. ,,Geweldig dat De Carrousel blijft behouden. Daar zullen veel mensen blij mee zijn, denk ik. Zij vonden het ook zonde dat het gebouw gesloopt zou worden.” Op zijn verzoek aan het gemeentebestuur om van De Carrousel een gemeentelijk monument te maken, heeft het raadslid overigens nog geen antwoord gekregen. ,,Ik heb nog niets gezien.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie