Handtekeningen

18 april 2012 om 00:00 Regio

OTTERLO - De Arnhemse rechtbank neemt de zaak tegen de 58-jarige Thijs J., die wordt verdacht van jarenlange oplichting in Otterlo door valse hypotheken te verstrekken, wel in behandeling. Het verzoek van de verdediging om de zaak verjaard te verklaren werd niet ingewilligd. Eigenlijk zou de rechtszaak woensdag al beginnen, maar de rechtbank stelde dat uit. Het openbaar ministerie (OM) moet het ingewikkelde strafdossier eerst goed ordenen.

J. werd in juni 2008 gearresteerd omdat er 65 zaken tegen hem liepen. ,,Sinds oktober 2008 is er niks meer gebeurd totdat hij in januari van dit jaar opeens een dagvaarding kreeg’’, zo betoogde zijn advocaat. Dat is een zodanige overschrijding van de redelijke termijn, vindt de verdediging, dat de zaak moet worden afgeblazen. Maar daar ging de rechtbank niet in mee.

Een groot deel van de 65 zaken zijn inmiddels geseponeerd, maar dertien blijven volgens het OM overeind. Die zouden duidelijk maken dat J. tussen april 2007 en april 2009 optrad als illegale hypotheekverstrekker. Hij had niet de benodigde vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Handelend onder namen als Worldwide Project en Property World verkocht hij hypotheken. Ook mensen met een BKR-registratie waren welkom. Als ze de aanbetaling hadden gedaan, dan hoorden ze niks meer van hem. Zo maakte hij zijn slachtoffers enkele honderden tot enkele duizenden euro’s lichter. J. had zijn bedrijven ondergebracht in een Belgische Naamloze Vennootschap, Immo Ukkel NV, dat hij failliet heeft laten gaan.

J. houdt vol dat hij geen oplichter is, maar een zakelijk conflict heeft met de personen die aangifte hebben gedaan. Hij was zelf niet bij de zaak aanwezig, maar als bewijs had hij zijn advocaat twee plastic tassen meegegeven. Die zaten vol papieren die zijn kant van de zaak moeten verduidelijken. De rechtbank besloot woensdag dat deze aan het toch al omvangrijke dossier worden toegevoegd. Het is nog niet bekend wanneer de zaak wordt voortgezet.

EDE - Tijdens de commissievergadering BFO heeft Otterlo’s Belang bijna 1500 handtekeningen overhandigd aan de voorzitter. Op de agenda stond het verzoek van de Stichting Het Nationale Park de Hoge Veluwe om de Boveneindseweg te onttrekken aan de openbaarheid.

In 2002 heeft een grondruil plaatsgevonden door Natuurmonumenten, gemeente Ede en de Hoge Veluwe waardoor het Otterlose Bos eigendom werd van de Stichting Het Nationale Park de Hoge Veluwe.

Het project Hart van de Veluwe lag hieraan ten grondslag. In de akte van de notaris is expliciet opgenomen dat het Otterlose Bos niet mag worden toegevoegd aan de gesloten wildbaan. Door het betreffende terrein loopt de Boveneindseweg.

Van deze weg - die voorkomt op de wegenlegger - wordt veel gebruik gemaakt door recreanten uit Otterlo. Dit kunnen dus inwoners van Otterlo zijn of gasten van de vele toeristische bedrijven die Otterlo rijk is. Indien de Boveneindseweg aan de openbaarheid wordt onttrokken. Hier zijn de inwoners en recreanten niet blij mee en om dit aan te tonen zijn de handtekeningen verzameld. Ruim 900 handtekeningen kwamen van inwoners van Otterlo en nog eens 200 handtekeningen van inwoners van de gemeente Ede. De overige 300 handtekeningen kwamen uit de rest van het land. Donderdagavond wordt een besluit genomen tijdens de raadsvergadering.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie