Wout van Heerd hangt de hamer aan de wilgen

18 april 2012 om 00:00 Regio

Voor de algemene belangenverenging Ederveen/De Klomp functioneerde de zogenaamde algemene belangenvereniging onder leiding van de intussen overleden Liesbeth de Man. ,,Deze vereniging gooide de handdoek in de ring, omdat zij niet met de gemeente Ede overweg kon. Dat gebeurde in de tijd dat er asielzoekers in het restaurant bij De Klomp zouden komen. Burgemeester Blanken nam contact met ons op, omdat wij het zonde vonden dat er geen belangenvereniging was voor Ederveen en De Klomp.”

EDERVEEN - Wout van Heerd (80) stopt als voorzitter van de algemene belangenverenging Ederveen/De Klomp. Van Heerd was één van de oprichters en was veertien jaar voorzitter van de belangenvereniging. Zijn beoogde opvolger is de Edervener Jacob Bouw. Op de jaarvergadering van 3 mei staat beslissing over de opvolging gepland. ,,Ik blijf wel lid van het bestuur. Dat ik daarvoor gevraagd ben, zie ik als een blijk van waardering”, aldus Van Heerd.

door Jan de Boer

In maart 1998 werd de belangenvereniging opgericht. ,,Toen hebben we meteen gezegd, dat het niet alleen voor Ederveen moet zijn. De Klomp hoort er ook bij. Ik moest voorzitter worden, zo vonden de andere oprichters. Vanaf het begin zit ik samen met Aart Jan van den Brink in het bestuur. Ceel Verschuur en Jenneke Evers zijn gestopt. Inmiddels zitten er zeven mensen in het bestuur.”

Al veertien jaar dient de vereniging het algemene belang van de twee dorpen. ,,We denken niet vanuit een bepaalde geloofsrichting. Iedereen is hetzelfde. Vier keer per jaar hadden we periodiek overleg met de wethouders. Ieder jaar kwam hier het voltallige college van burgemeester en wethouders. Dat heeft de burgemeester teruggeschroefd naar een keer per twee jaar. Jammer.”

Als het aan Wout van Heerd ligt, keert het gemeentebestuur op haar schreden terug. ,,Wij als belangenvereniging zouden graag willen, dat het college één keer per jaar komt.” De organisatie van dodenherdenking in Ederveen en De Klomp ziet Van Heerdt als één van de hoogtepunten. ,,Ook de komst van de nieuwe wijk Veldjesgraaf, waar een zorgcentrum aan is verbonden, is een hoogtepunt.”

Aandacht voor de huisvesting jongeren en ouderen is in de ogen van de bijna oud-voorzitter nodig. ,,Ook hebben we meegeholpen aan andere woningbouwplannen. De levensgevaarlijke situatie bij de Buurtweg is net opgelost. Bij de Hoofdweg zat een versmalling, het fietspad is bij de Buurtweg over het trottoir gelegd. Heel erg gelukkig zijn we in Ederveen, dat we er een prachtig artsencentrum hebben. En dat het dorpshuis De Zicht is veranderd.”

De financiële steun van de Rabobank voor de aanschaf van AED’s in Ederveen en De Klomp deed Van Heerd deugd. In zijn rijke leven deed hij veel bestuurswerk. ,,Ik ben blij dat Jacob Bouw mijn opvolger wordt. Ik heb heel veel vertrouwen in hem. Daarom kan ik het werk met een gerust hart aan hem overdoen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie