‘Ede moet spoorplan herzien’

18 april 2012 om 00:00 Voorpagina

Sinds de gemeentelijke plannen enkele weken geleden bekend werden, is er volgens Tuinier onrust in de wijken Ede-Zuid en Maandereng. Bewoners vrezen dat ze door de nieuwe plannen worden afgesloten van het centrum van Ede.

EDE - Het nieuwe comité ‘Spoorzone Nee’ heeft in amper drie weken tijd ruim 2000 handtekeningen opgehaald tegen de spoorplannen van de gemeente Ede. ,,Dit plan sluit niet aan bij de behoeften van wijkbewoners. Ede moet het spoorplan herzien”, zegt Jan Durk Tuinier van het comité.

door Boy Imminck

In het spoorplan wil Ede de spoorwegovergangen aan de Kerkweg en de Hakselseweg afsluiten. Daarvoor in de plaats komt een voetgangers- en fietstunnel over het voormalige SOMA-terrein, die aansluit op de Zanderijweg. Voor auto’s komt er een tunnel die afbuigt in westelijke richting, naar de Frankeneng. ,,Daar ligt een groot deel van het probleem”, zegt Tuiner. ,,Direct autoverkeer tussen de wijken is in de ogen van veel mensen dan niet goed meer mogelijk. Waarom buigt die tunnel niet af naar Ede-Zuid”, vraagt hij zich af.

Duizenden Edenaren tekenden de afgelopen weken een petitie van het comité, in een tiental winkels in de omgeving van de spoorzone. Alle handtekeningen worden maandag 23 april bij de spoorwegovergang Kerkweg aangeboden aan wethouder Evert van Milligen. ,,Naast onze actie heb ik begrepen dat er zo’n vijftig bezwaren op het plan zijn ingediend bij de gemeente. Dat is ontzettend veel. Het lijkt ons daarom verstandig als de gemeente teruggaat naar de tekentafel, het is onverstandig als deze plannen worden doorgezet”, vindt Tuinier die samen met Rien en Lisette Hardeman, Gert van den Born en Ruben Landman het comité vormt. ,,We willen om tafel met Edese politieke partijen om te kijken hoe dit probleem opgelost moet worden.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie