Boveneindseweg blijft open

25 april 2012 om 00:00 Regio

,,Je moet dit niet willen voor de Otterlose bevolking”, zo vatte Albert Pluimers (SGP) het samen. De Otterloërs zijn in grote meerderheid tegen de plannen om het Otterlose bos op slot te doen. Velen durven zelf niet in de openbaarheid hun mening te geven, omdat zij werkzaam zijn op het nationale park. Uit een door Otterlo’s Belang gehouden enquête bleek duidelijk dat Otterlo tegen de onttrekking van de openbaarheid van de Boveneindseweg en de afsluiting van het Otterlose bos is. 1.500 Otterloërs ondertekenden de enquête.

‘Je moet dit niet willen voor de Otterloërs’ EDE - De Boveneindseweg en dus het Otterlose bos blijft openbaar toegankelijk. Op de fracties van Groen Links/Progressief Ede en El Kaddouri na stemde de Edese gemeenteraad namelijk tegen het verzoek van Stichting Het nationale Park De Hoge Veluwe die Otterlose grond aan dit natuurgebied toe te voegen.

door Jan de Boer

Gesloten wildbaan

In 2002 vond er een grondruil plaats door Natuurmonumenten, gemeente Ede en de Hoge Veluwe waardoor het Otterlose Bos eigendom werd van de Stichting Het Nationale Park de Hoge Veluwe. Het project Hart van de Veluwe lag hieraan ten grondslag. In de akte van de notaris werd expliciet opgenomen dat het Otterlose Bos niet mag worden toegevoegd aan de gesloten wildbaan (lees park de Hoge Veluwe). Door dit terrein loopt de Boveneindseweg. Desondanks wil De Hoge Veluwe het bos op slot doen.

Een afvaardiging van het bestuur Otterlo’s Belang zat donderdag op de publieke tribune en zal voldaan teruggekeerd zijn naar de ‘parel van de Veluwe’ toen de beslissing van de gemeenteraad een feit was. Volgens Han Kiezebrink is de fractie van de VVD tegen het inperken van de vrijheid van eigendom.

,,Met het voorstel om de Boveneindseweg openbaar te houden, kunnen wij wel akkoord gaan.”

Jos van Heuveln uitte twijfels of de afwijzing om de Boveneindseweg openbaar te houden juridisch hout snijdt. ,,Ik geeft het college het voordeel van de twijfel.” De slechte verhouding tussen de Otterlose bevolking en De Hoge Veluwe baart Astrid Wagenaar (PvdA) zorgen. ,,Ik doe een klemmend verzoek op het college om dit goed te krijgen en te houden.”

Bruggenbouwer

Margreet van Loenen (GL/PE) wees op de natuurwaarden in delen van het Otterlose bos. Zij pleitte er voor dat alle partijen nog eens rond de tafel moeten gaan zitten. ,,Er zijn wel mogelijkheden om tot een oplossing te komen.” Charifa el Kaddouri was het daar mee eens. ,,Het biedt voor de gemeente de kans om bruggenbouwer te zijn.”

Volgens wethouder Roel Kremers is er geen aanleiding om als mediator tussen Otterlo en De Hoge Veluwe op te gaan treden. Angst voor een juridische procedure met het park heeft hij evenmin. ,,Ik sluit niet uit dat De Hoge Veluwe afziet van verdere stappen.”

: Meer over dit onderwerp op

www.edestad.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie