Afbeelding
ANP

Pluimveehouderij stopt vanwege fipronil

27 maart 2018 om 11:43 lokaal

LUNTEREN Een pluimveehouderij aan de Meulunterseweg in Lunteren is gestopt vanwege de fipronilcrisis. De eigenaar wil de kippenschuren slopen en twee woningen terugbouwen. Het college van burgemeester en wethouders stemt in met de wijziging van het bestemmingsplan die hiervoor nodig is.

In het bedrijf werden grote aantallen kippen gehouden. Het bedrijf droeg daarom in grote mate bij aan de fijnstofuitstoot in de omgeving. Het bedrijf was in 2014 opgenomen in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Deze lijst wijst percelen aan waar een potentiële overschrijding van de fijnstof normen dreigt, zodat extra maatregelen kunnen worden getroffen. Het beëindigen van het bedrijf draagt in grote mate bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit in de omgeving van het perceel.

FIPRONIL Wethouder Willemien Vreugdenhil: ,,Van de nood een deugd maken. Wat mij betreft is dit plan daar een schoolvoorbeeld van. De fipronilcrisis heeft grote gevolgen voor deze ondernemer gehad. Zo groot zelfs dat er uiteindelijk gekozen is om te stoppen met de pluimveehouderij. Met dit nieuwe plan kan de eigenaar weer verder, vermindert de uitstoot van fijnstof en knapt het landschap flink op omdat een aantal grote schuren verdwijnen.''

SLOOP Op het perceel komen in totaal vier woningen. Naast de twee nieuwe, krijgen twee reeds bestaande bedrijfswoningen een reguliere woonbestemming. De resterende sloopmeters van de stallen kunnen ingezet worden voor ontwikkelingen elders in de regio.

PROGRAMMA BUITENGEBIED Gemeente Ede werkt met het programma Buitengebied samen met inwoners en bedrijven aan een vitaal buitengebied, waar het goed wonen, werken en recreëren is. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar nieuwe mogelijkheden die zich voordoen bij het wijzigen van een bestemming. ,,Het buitengebied is één van de visitekaartjes van Ede, waar we met zijn allen trots op moeten zijn en blijven.''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie