Danstoppers LeineRoebana in Cultura

25 april 2012 om 00:00 Cultuur

Donderdag 10 mei ontmoeten de bekroonde dansers van LeineRoebana de breakdancers van Ill Skill Squad in Cultura. Twee dansculturen botsen op elkaar, en bij die clash komt veel energie vrij. Het werk van LeineRoebana is altijd verrassend, intelligent en actueel.

Combinatie van moderne dans en breakdance EDE - LeineRoebana behoort al jaren tot de Nederlandse top. De groep brengt moderne dans van hoog niveau, gecombineerd met live muziek, waarbij de musici een bijzondere rol spelen.

Jacques Brel

Het levenslied, jeugdige overmoed, breakdance en relativerende humor - die strijden om de voorrang in Next. In de nieuwe choreografie van Andrea Leine en Harijono Roebana, slingert chansonnier Matthias Kadar de LeineRoebana-dansers heen en weer tussen liedjes van Jacques Brel en Nina Hagen, Toon Hermans en Franz Schubert. Soms rauw, soms dwars.

Maar altijd overheerst de liefde. Next gaat 3 mei in première; een week later staan de dansers in Cultura.

In de intieme voorstelling Next zet chansonnier, componist en musicus Matthias Kadar de toon met zijn vertolking van chansons en (levens)liederen van Nederlandse, Franse en Duitse bodem. Voor de pauze staat de kracht van jeugdige overmoed centraal, daarna het effect van pose en vorm; directheid tegenover indirectheid. Voor Next 1 gebruikte de jonge garde van LeineRoebana de muziek en de poëzie van Ramses Shaffy, Toon Hermans, Franz Schubert en Jacques Brel om hun gevoelens en energie te kanaliseren.

Kloppend hart

De drie dansers brengen in een werveling van breakdance en typisch LeineRoebana dansidioom het immer kloppende hart van deze liedjes tot leven: een onzichtbare vulkaan van hunkering en verlangen. Liefde brandt, gloeit, put uit. Tijdens het ontstaan van Next 1 toerden de andere dansers met Ghost Track door Indonesië. Wat konden zij na terugkeer nog toevoegen aan deze uitbarsting van waarachtigheid? Zoals eerder bij LeineRoebana wees het werk van Ton Lutgerink - de meester van de anarchistische vorm en de lichtvoetigheid - de uitweg uit de flessenhals in Next 2.

Next 1 en 2 zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar ook met de ontvangst van het publiek. De bezoekers worden uitdrukkelijk uitgenodigd aan het LeineRoebana-publieksonthaal deel te nemen: een half uur voor aanvang kunnen zij zich samen met de dansers op het toneel mentaal ‘opwarmen’.

De combinatie van dans en live-muziek geven de dansvoorstelling een extra dimensie. Kaarten voor de voorstelling zijn à € 19,50, CJP/CKV € 16,50 verkrijgbaar bij de receptie van Cultura of via www.cultura-ede.nl. De voorstelling begint om 20.15 uur.

Cultura

Molenstraat 45

Ede

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie