Bolshoi Ballet brengt The Bright Stream live

25 april 2012 om 00:00 Cultuur

Tijdens het oogstfeest op de Kaukasische steppen wachten de boeren op een groep kunstenaars en dansers uit de hoofdstad. Zodra de artiesten arriveren op de boerderij ‘Bright Stream’, herkent Zina een van de danseressen. Zina volgde samen met haar danslessen voordat zij trouwde met Pyotr en ergens anders ging wonen. Als Pyotr deze ballerina ontmoet, wordt hij meteen verliefd op haar. Zina besluit echter samen met haar zich te vermommen en hem een lesje te leren.

EDE - Cinemec vertoont zondag 29 april om 17.00 uur een live satellietuitzending van de balletvoorstelling The Bright Stream op het grote witte doek. Het is een vrolijk ballet op muziek van Shostakovich met de vernieuwde choreografie van Alexei Ratmansky. Deze voorstelling wordt gedanst in het Bolshoi Theater in Moskou door het Bolshoi Ballet.

The Bright Stream werd voor het eerst opgevoerd in 1935 in het Bolshoi Theater, gecomponeerd door Fyodor Lopukhov. Lopukhov creëerde een amusant ballet over Moskoviete balletdansers op het Russische platteland. Hoewel het ballet meteen een succes werd, werd het stuk al snel verboden door het politieke regime omdat het boerenleven te lichtvoetig behandeld zou worden. Co-librettist Adrian Piotrovsky werd tot de dood veroordeeld voor dit stuk en Shostakovich’s muziek werd gedurende de sovjettijd niet meer gedraaid. Het ballet werd pas in 2003 weer voor het eerst opgevoerd in de vernieuwde versie van Alexei Ratmansky, dit is tevens de versie die zondag 29 april wordt opgevoerd in het Bolshoi Theater. CineMec Ede zal deze voorstelling live via satelliet uitzenden op een groot bioscoopscherm. Kaarten zijn te reserveren via de site en aan de kassa.

Nadat hij afstudeerde aan het Academisch College van Choreografie in Moskou in 1986, werd hij een van de belangrijkste dansers voor de Nationale Opera van Oekraïne, Canada’s Royal Winnipeg Ballet en het Koninklijk Deens Ballet. Terwijl hij danste, ensceneerde hij talrijke balletten en werd hij beroemd als een choreograaf. In 2003 bood het Bolshoi Theater hem de kans een Sovjet-ballet te doen herleven: The Bright Stream. Het ballet werd een groot succes en Alexei Ratmansky werd het daarop volgende jaar benoemd tot artistiek directeur van het Bolshoi.

u Meer informatie en verkoop op www.cinemec.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie