Black en Nordgarden bij Live Stage

2 mei 2012 om 00:00 Cultuur

EDE - Emma Black en Nordgarden staan donderdag 10 mei in cultuurcentrum Cultura op het podium tijdens Live Stage Marnix.

Met haar tweedehands gitaar, leerde de Britse Emma Black het vak in de straten van Europese steden. Ze ontwikkelde een bijzondere liefde voor blues en folk muziek. Na verloop van tijd ging Emma optreden in bars en clubs. Ze maakte naam als songwriter en een warm en innemend performer. In de loop der jaren verzamelde ze een trouwe aanhang en in 2007 verscheen haar debuutalbum ‘Where Dark Horse Roam’, volgens de muziekpers ,,een verzameling van eerlijke liedjes, in het muzikale genre ergens tussen Gillian Welch, The Be Good Tanyas en Beth Orton’’.

Sinds het uitkomen van dit album heeft Emma acht succesvolle Europese tournees gemaakt, met zowel live concerten als radio- en tv programma’s in Nederland, België, Duitsland en Engeland. In november 2010 nam ze in Nederland ‘The Crossroads Radio Sessions’ op, voor een klein live radio publiek. Op dit intieme album bindt ze het publiek aan zich met emotionele nummers en haar bijzondere stem en gedegen gitaarspel. Haar nieuwste album ‘Swimming in the Moon’ is net uit. De 13 songs zijn opgenomen met de medewerking van de beste Britse roots muzikanten. Emma toert nu door Engeland en het vasteland van Europa om dit laatste album onder de aandacht te brengen.

De Noor Nordgarden is een singer-songwriter van de klassieke Amerikaanse school met diepe wortels in folk, blues, jazz, gospel en rock. Op zijn veertiende is hij bij een concert van Bruce Springsteen in Oslo. Diep onder de indruk begint hij met zijn gitaar op zijn kamer zijn eerste liedjes te schrijven. Op zijn achttiende gaat hij een jaar lang muziek studeren op een eiland voor de Noorse westkust. Een jaar later ontdekt hij in Oslo een nieuwe held: Elliot Smith. Later zal hij een song schrijven opgedragen aan hem: ‘The Gift of Song’.

Vervolgens ontvlucht hij het ,,evenwichtige’’ Noorwegen en gaat naar de ,,avontuurlijke chaos’’ van Italië. In Italië brengt hij zijn eerste album ‘Terje Nordgarden’ uit. Hij krijgt goede recensies en veel aandacht in de Italiaanse pers. Terug in Noorwegen brengt hij in 2006 zijn tweede album ‘A Brighter Kind Of Blue’ uit: staande ovatie van de Noorse pers. Hij gaat toeren met folkheld Eric Anderson en hij begint aan een Europese tour die een jaar gaat duren. Het volgende album ‘The Path of Love’ komt uit in 2008.

Hij neemt dit album op met een band en met piano arrangementen in de stijl van Roy Bittan (lid van o.a. Bruce Springsteen’s E-street band). Hij krijgt lof van de Noorse, Nederlandse en Italiaanse pers en hij gaat opnieuw uitgebreid op tournee door Europa gedurende meer dan twee jaar. In 2011 is zijn nieuwste album uitgekomen: ‘You gotta get ready’. Nordgarden reist momenteel door Italië, de tweede helft van mei is hij in Nederland. Het concert van Emma Black en Nordgarden is donderdag 10 mei vanaf 20.30 uur. Kaarten reserveren kan voor acht euro per stuk, aan de zaal kosten ze negen euro. Reserveren kan uitsluitend via www.livestagemarnix.com. Voor de voorstelling kunnen kaarten worden opgehaald in het café van Cultura en dus niet aan de kassa.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie