Jaap van Lagen direct bij de beste drie

30 april 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - Na de openingsronde van de Duitse Porsche Carrera Cup staat Jaap van Lagen derde in het kampioenschap. Tijdens een bewogen weekeinde sleepte de professional uit Ede een vierde en vijfde plaats uit het vuur in het Duitse Hockenheim. En dat ondanks een mislukte kwalificatiestrategie en een hevige buikgriep.

Twee zaken zijn van groot belang voor succes in de Porsche Carrera Cup: snelle trainingstijden en verse banden sparen voor de races. ,,Het plan was om op een nieuwe set twee snelle ronden te klokken en dan af te wachten”, legt Jaap van Lagen uit. De strategie kon al in de eerste bocht van zijn vliegende ronde de prullenbak in. ,,Ik ging te hard over een curbstone en verloor de splitter voor. Dan ben je kansloos.”

De monteurs van FE Racing (Land Motorsport) monteerden de tweede van drie beschikbare sets, waarna Jaap twee bloedsnelle ronden klokte. ,,Helaas nam de wedstrijdleiding m’n één na snelste tijd af, omdat ik in een bocht te ver over de curbs was gegaan. Tja, toen moest ik nog een keer naar buiten op m’n laatste set nieuwe banden en had ik niets over voor de races.”

Buikgriep

Daar kwam bij dat kopman van FE Racing kampte met een vervelende buikgriep, inclusief misselijkheid, hoofdpijn en constant WC-bezoek. ,,Maar adrenaline doet wonderen.” De Edenaar kwalificeerde zich als vijfde voor de zaterdagse race en als tweede voor de belangrijkste race op zondag over 16 ronden. ,,Op slechts 0,005 van de pole position.”

In beide races werd het in de eerste drie ronden overleven, wanneer de concurrentie door het verse rubber circa 0,5 seconden per ronde sneller was. Op zaterdag moest de boerenzoon in de openingsfase bovendien uitwijken voor twee spinnende auto’s en begon de opmars noodgedwongen van plaats negen. Een uitdaging die hem prima paste. Na veertien ronden kwam hij één plaats tekort voor het podium. ,,Het werd toch een mooie race, want Land Motorsport had een superauto neergezet.”

Op zondag knokte Van Lagen opnieuw tegen concurrenten op verse banden. ,,M’n start vanaf plaats twee was goed; ik zat Sean (Edwards, red.) direct op de bumper, maar moest in het begin toch plaatsen inleveren. Daarna ging het opnieuw prima”, aldus Jaap van Lagen.

,,Uiteindelijk ben ik toch tevreden met de resultaten. Veel beter had het gezien de omstandigheden niet gekund. Ik sta nu al derde in het kampioenschap en ik weet dat het in de races nog veel beter kan.”

Stand Porsche Carrera Cup Deutschland na twee van 17 races:

1. René Rast 36, 2. Nicolas Armindo 27; 3. Jaap van Lagen 26.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie