Geld voor bevrijdingstoerisme

2 mei 2012 om 00:00 Regio

Namens de gemeenten waren aanwezig wethouders Roel Kremers (Ede), Erik Heinrich (Renkum), Lex Hoefsloot (Wageningen) en namens Rhenen burgemeester Joost van Oostrum. Verder waren er genodigden ‘uit het werkveld’ rond de bevrijding van de vier gemeenten aanwezig.

Provincie draagt één miljoen euro bij EDE - Tijdens een informatieve bijeenkomst in het Heerenstraattheater in Wageningen vond vrijdagmiddag de kick-off plaats van het project ‘Bevrijdingstoerisme’. De gemeenten Ede, Renkum, Rhenen en Wageningen lieten zien wat er ontwikkeld is en wat er nog op stapel staat. Voor het project heeft de provincie Gelderland een bijdrage van één miljoen euro toegekend.

Op de eerste plaats werd een en ander verteld over al ontwikkelde zaken rond het bevrijdingstoerisme. Zo is de website www.liberationregion.nl een digitale ontmoetingsplaats voor iedereen die met WO2 te maken heeft. Maatschappelijke organisaties, musea en bedrijven kunnen zelf evenementen, arrangementen, activiteiten, monumenten et cetera toevoegen. Toeristen, inwoners en andere geïnteresseerden kunnen via de website deze informatie over het WO2-erfgoed van Wageningen, Ede, Rhenen en Renkum vinden.

Layar-route

Vervolgens werd de vorig jaar geïntroduceerde Layar-route aangehaald. De Layar-route oorlog en Vrede is een wandeling tussen Wageningen en Rhenen. Met behulp van een applicatie kun je als wandelaar/fietser via de smartphone onderweg oorlogsverhalen (bij een dertigtal punten) horen. Ook een soortgelijke Pegasusroute is inmiddels ontwikkeld.

De kick-off ging ook over geld. Het projectteam was verguld met een opvallende bijdrage van 1 miljoen euro voor de verdere uitwerking van het Bevrijdingstoerisme. ,,Dit bedrag is bedoeld voor drie jaar. Overigens steken de gezamenlijke gemeentes ook elk jaar 1 miljoen in dit bevrijdingsaspect. Het is overigens wel de bedoeling dat ‘Bevrijdingstoerisme’ na 2015 op eigen benen staat’’, benadrukte Hoefsloot.

Directeur Jan Hovers van het Oosterbeekse Airborne Museum was ondanks dit blije nieuws over geld kritisch. ,,Toch verbaas ik me enigszins. Het project krijgt maar liefst 1 miljoen en draait naar ik begrijp vooral om vrijwilligers. Maar volgens mij vereist dit project professionele (educatieve) kennis. Opvallend.’’ De voorzitster vond dit niet het goede moment om met de wethouders hierover in discussie te gaan. Hoefsloot zegde Jan Hovers toe dat er vanuit de projectgroep wel degelijk contact gezocht zal worden met onder andere het Airborne Museum. Deze discussie krijgt in ‘bevrijdingsland’ ongetwijfeld nog een vervolg.

Op 6 juni is er een volgende meeting. ,,De volgende bijeenkomst is meer bedoeld voor de betrokkenen uit het werkveld. Zo kunnen we elkaar nog meer versterken en leren kennen. Overigens hoop ik dat uiteindelijk ook de gemeenten Arnhem en Overbetuwe zich bij ons gaan aansluiten. Het is van belang om de geschiedenis samen te borgen’’, legde Hoefsloot tot slot uit.

Meer informatie: www.liberationregion.nl

Foto:

Het Heerenstraattheater in Wageningen was het toneel van de start van het project.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie