Lintjesregen voor 26 inwoners gemeente Ede

2 mei 2012 om 00:00 Achtergrond

Ridder in de Orde van Oranje Nassau

EDE - Burgemeester Cees van der Knaap heeft vrijdag in De Reehorst aan 25 inwoners van de gemeente Ede een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Dit gebeurde tijdens de ‘lintjesregen’, bij gelegenheid van de viering van Koninginnedag op 30 april.

Wim Martens (56)

Martens is vanaf 1971 vrijwilliger voor de Nederlands Gereformeerde Kerk in Ede. Hij verricht werkzaamheden als lid, secretaris en thans als voorzitter van de Stichting Oost Europa Commissie. Al ruim 32 jaar is hij een stimulator voor het onderhouden van relaties met gemeenschappen in Oost-Europa. In de periode waarin Martens werkzaam was bij PGGM, was hij bestuurslid van de personeelsvereniging. Hij was acht jaar lid van de Raad van Toezicht van Opella.

Ale Sierksma (68)

Sierksma is sinds 1976 kerkenraadslid bij de Nederlands Gereformeerde Kerk in Ede. Samen met anderen richtte hij in 1979 de Vereniging van Amateurtuinders Ede op. Hij is 5 jaar reisleider bij DrieTour Reizen. Ook voor de Stichting Stedenband Ede-Chrudim is Sierksma actief. Hij was voorzitter van de schoolbegeleidingsdienst, bestuurslid bij Rotaryclub Ede-Kernhem en sinds 2006 is hij voorzitter bij een woonproject voor mensen met een beperking.

Kees Smallenbroek (68)

Sinds 1972 is Smallenbroek ouderling bij de Gereformeerde Kerk. Dertien jaar was hij penningmeester bij de Vereniging Evangelisatie & Recreatie. Hij richtte een gereformeerde bijbelcursus op. Achttien jaar lang was hij lid van het Deputaat Gereformeerde Kerken. In 1996 werd hij voorzitter van het South India Committee van de Gereformeerde Kerken van Ede en Wageningen. Hij heeft sinds begin jaren 70 contact met weeskinderen in Zuid India. Hieruit is zijn eigen stichting voortgevloeid.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau met Zwaarden

Gerard Gijsbertsen (50)

Gijsbertsen is vanaf 1982 werkzaam als officier bij de Verbindingsdienst van de Koninklijke Landmacht. Hij heeft deelgenomen aan internationale uitzendingen naar Bosnië in 1993 en Afghanistan in 2006/2007. Hij was 20 jaar leidinggevende bij Scouting Pieter Maritz in Ede. Hij doet onderzoek naar het garnizoensleven in Ede, naar militaire en semi-militaire gegevens uit de Tweede Wereldoorlog en naar de Airborne herdenkingen. Hij heeft bijgedragen aan twee historische cahiers, verzorgt lezingen op scholen over de Tweede Wereldoorlog en organiseert tentoonstellingen. Hij is nauw betrokken bij de organisatie van militaire evenementen in Ede.

Marc Groenewegen (55)

Groenewegen begon in 1977 bij de Koninklijke Landmacht. Op terrein van explosieven opruiming heeft hij grote en bijzondere diensten voor de veiligheid in Nederland, Cambodja en Afghanistan. Hij heeft met zijn inzet, professioneel optreden en vakmanschap de basis gelegd voor een uitvoerige instructie, die nu als handleiding geldt in vele landen.

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Bertus Bijl (65)

Bijl is ruim 30 jaar actief voor de Hervormde Gemeente in Ede. Voor de kerkenraad van Wijk 5 legt hij huisbezoeken af, vertegenwoordigt hij zijn wijk bij rouw- en trouwdiensten en heeft hij de leiding over huis-bijbelkring Ganzeweide.

Cor Botterweg (82)

Botterweg was 19 jaar secretaris en een jaar voorzitter van de Vereniging Christelijk Nationaal Onderwijs in Ede. Hij was adviseur voor deputaatschap gemeenteopbouw van de Generale Synode van de Gereformeerde Kerken. Hij heeft activiteiten verricht voor de Gereformeerde Kerk in Ede en was betrokken bij de oprichting van de Stedenband Ede-Chrudim in 1993 (tot 2009 vicevoorzitter). Als vrijwilliger was hij betrokken bij de Gelderse Roos Wolfheze.

Fred Bruil (57)

Bruil heeft zich zeer langdurig ingezet voor voetbalvereniging Otterlo, als speler, scheidsrechter, chauffeur en hij oprichter van het klaverjastoernooi binnen de club (sinds 2005 jeugdcommissie en sinds 2010 bestuurssecretaris). Hij zet zich al meer dan 20 jaar in voor de skeelerronde van Otterlo. Hij is al 12 jaar secretaris van de belangenvereniging Otterlo’s Belang en vanaf 1994 lid van de Ondernemingsraad van de Regiopolitie Gelderland-Midden.

Eef van Ek-van den Berg (80)

Van Ek is bijna 50 jaar actief voor de Hervormde Gemeente in Ede en als mantelzorger voor mensen uit haar omgeving. Ze is al 23 jaar gastvrouw voor ouderen bij de ontmoetingsdagen, uitgaande van de Hervormde Kerk. 22 Jaar lang was ze penningmeester van vrouwenvereniging Tryféna Sionkerk. In haar woonomgeving spande ze zich in voor minder valide buurtbewoners.

Willem Flier (69)

Flier heeft zich ingezet voor de kerk: kerkenraadslid Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland in Ede, redactiescriba landelijk kerkblad. Hij zet zich in voor het Reformatorisch Samenwerkingsverband Weer Samen naar School Ede. Hij is bestuurslid van de Stadhouder Willem III school in Ede en lid van de Raad van Advies voor scholen voor speciaal onderwijs.

Jo Heuvelink (84)

Heuvelink is vanaf zijn terugkomst uit voormalig Nederlands-Indië in 1950 zeer actief in het onderhouden van contacten met oud-Indië gangers van de Huzaren van Boreel. Hij bezoekt zieke veteranen. Voor de oecumenische gemeente Emmaüs in Ede verricht hij activiteiten.

Diny van de Hoeve-Huurnink (63)

Van de Hoeve heeft zich ruim 35 jaar ingezet als vrijwilliger op kerkelijk en maatschappelijk terrein. Ze verricht activiteiten voor de Hervormde Kerk, zoals het fungeren als wijkhoofd voor verspreiding van de Edese Kerkbode en is het maken van het blad van Hervormd Zangkoor Jubilate. Vanaf 1991 is ze gastvrouw tijdens kerkdiensten in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Ze is wijkhoofd en collectant voor het Prinses Beatrixfonds.

Herman van de Kaa (85)

Van de Kaa vervulde verrichte 50 jaar activiteiten. Hij was voor de Hervormde Gemeente Maranathakerk Lunteren ouderling, ouderling-kerkvoogd, lid van de bouwcommissie en bezoekbroeder. Hij was 21 jaar secretaris en penningmeester van de Stichting Sociaal Cultureel Vormingswerk Lunteren, waar hij betrokken was bij de bouw van het nieuwe Westhoffhuis. Hij was 28 jaar bestuurslid van de Rabobank Lunteren. In de Tweede Wereldoorlog was hij betrokken bij het verzet tegen de Duitse bezetter.

Hetty Klumpers (75)

Klumpers verricht vrijwillige activiteiten voor hulpbehoevende mensen bij Johanniter Opvanghuis in Bennekom. Ze zorgt voor de was, is gastvrouw, kookt en regelt voor bewoners praktische zaken. Ook treedt ze op als diëtiste. Bovendien verleent ze al enkele jaren emotionele en praktische hulp aan een buurvrouw die haar echtgenoot door een ongeval plotseling verloor.

Henk Nap (74)

Nap was van 1978 tot 1999 predikant van wijkgemeente 7 van de Hervormde Gemeente Ede. Hij was medeoprichter van de Stichting Psycho Pastorale Toerusting. Hij is kerkvisitator namens het Regionaal College voor de Visitatie in Gelderland. Ook is hij adviserend lid van het Breed Moderamen van de Classis Ede. Vrijwel direct na zijn komst in Ede werd hij benoemd tot voorzitter van de Hervormde Jeugdraad, waaraan hij 12 jaar leiding gaf. Hij nam 6 jaar deel aan de Kerngroep Geestelijke Verzorging bij Rampen.

Ety Nijhoff-Weijman (65)

Nijhoff gaat al 20 jaar mee met een vakantieweek voor ouderen en gehandicapten in het Roosevelthuis in Doorn. Ze is 35 jaar vrijwilligster voor Hervormd Zangkoor Jubilate. Ze is 47 jaar lid van dit koor. Zij was 6 jaar secretaris en ook een periode vice-voorzitter. Ze is 25 jaar vrijwilligster in woon- en zorgcentrum Bethanië en ruim 20 jaar vrijwilligster bij het Hervormd Activerings Comité Ede. Ze verleent al 15 jaar mantelzorg aan een hoog bejaarde dame.

Hester Piek-Kramer (69)

Piek zet zich al jaren in voor de gasten van Johanniter Opvang Bennekom. Ze was bijna 40 jaar vrijwilligster bij Somatisch Verpleeghuis de Halderhof Bennekom. Vanaf 1995 gaat ze mee met een vakantieweek voor lichamelijk gehandicapten van de Interkerkelijke Stichting Rekreatie lichamelijk gehandicapten Noord West Veluwe. Ze was 4 jaar diaken van de Gereformeerde Kerk in Bennekom.

Henny Pieters (53)

Pieters zet zich al ruim 30 jaar op bijzondere wijze in als coördinator voor de vakantieweek voor ouderen en gehandicapten in het Roosevelthuis in Doorn. Sinds ruim 3 jaar verricht zij tevens activiteiten voor Hervormd Zangkoor Jubilate in Ede. Ze was (tot 2003) 25 jaar leidster en een periode van 11 jaarbestuurslid van de Hervormde Vereniging van Zondagsscholen op Gereformeerde Grondslag ‘de Zaaier’ te Ede.

Dea Smallenbroek-van Loenen (67)

Smallenbroek was in de jaren 70 vrijwilliger bij de landelijke gereformeerde Vereniging Evangelisatie & Recreatie. Rond 1995 was zij een aantal jaren lid van het Schoolbestuur van de Gereformeerde Basisschool de Triangel in Ede. Samen met haar man heeft zij in 2000 de Stichting Gereformeerd Steunfonds opgericht voor weeskinderen.

Joop Topma (67)

Topma heeft zich in 2003 ingezet voor de Vereniging Gepensioneerden Acordis en voor de Enka Reünie Vereniging. Hij is al 25 jaar (bestuurlijk) vrijwilliger bij de Edese Smalfilm en Video Amateurs (ESVA), heeft documentaires gemaakt voor het Historisch Museum Ede en heeft een aantal jaren activiteiten verricht voor de Lokale Omroep Ede. In het verleden was Topma secretaris van een tennisvereniging en vanaf 2009 is hij secretaris van de Bridgeclub BC Essenburg in Ede.

Ginny Topma-Teering (68)

Vanuit het Rode Kruis heeft Topma 18 jaar een groep oudere dames begeleid bij recreatieve activiteiten in buurthuis De Maanen in Ede. Vanaf 2007 verricht zij vanuit de Unie Vrouwelijke Vrijwilligers ook activiteiten in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Bovendien verricht ze activiteiten voor bewoners van De Gelderhorst.

Leny Veenbrink (61)

Veenbrink verleent op zeer intensieve wijze mantelzorg aan haar beide ouders (84 en 85 jaar), haar schoonmoeder (87) en haar ex-echtgenoot. Ook heeft zij een half jaar lang een nicht (longkanker) verzorgd en zet zij zich al 27 jaar in voor gehandicapte mensen. Ze heeft 18 jaar lang gezorgd voor haar zwaar gehandicapte zoon Leobert. Tegelijkertijd is zij officieel de bezoekrelatie van een cliënt met een ernstig verstandelijke beperking.

Nel Veenendaal-Veldhuizen (72)

Veenendaal is ruim 20 jaar werkzaam als vrijwilliger in verzorgingshuis De Honskamp in Lunteren voor hand- en spandiensten en het organiseren van activieiten zoals bingo.

Anja van Velsen (46)

Van Velsen kwam op 11 maart 1986 in dienst van Stichting Manege zonder Drempels. Aanvankelijk als rechterhand en ‘manusje van alles’, maar vanaf 1 april 2000 als bedrijfsleider. Ze wordt voor 38 uur per week betaald, maar steekt ook al haar vrije tijd in de manege.

Fenny Wesseling (72)

Wesseling werkt vanaf 2000 in het Johanniter Opvanghuis Bennekom. Ze zet zich in voor de zomermarkt van de plaatselijke afdeling Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking en was ruim 13 jaar bestuurslid van gymnastiekvereniging DOK. Ook verrichtte zij 11 jaar werkzaamheden voor de Gereformeerde Kerk in Ede en later in Bennekom.

Beatrijs van Winsum-Westerik (62)

In 1986 werd Van Winsum bestuurslid en secretaresse voor het CDA, waarna zij functies vervulde en doorgroeide tot toegewijd raadslid van de CDA-fractie Ede (tot 2010). Met name in de wijk Veldhuizen heeft zij een brugfunctie vervuld tussen bevolkingsgroepen in die wijk onderling en richting het gemeentehuis. Zij stimuleerde vrouwen mee te doen in de politiek. Ze was 25 jaar actief binnen de Nederlands Gereformeerde Kerk Ede. Daarnaast heeft zij zich ingezet voor het vluchtelingenwerk.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie