Uitvaartzorg Lieneke van der Kolk: ‘Je komt dicht bij de mensen’

9 mei 2012 om 00:00 Ondernemend

Op die manier rolde zij in de wereld van de uitvaart. ,,Dat boeit enorm. Je komt bij mensen in hun puurste vorm. Je mag dichtbij de mensen komen. Geboorte en sterven zijn de twee momenten waar je een stukje echtheid ziet bij mensen, emotie die puur is. Dat je daarbij mag zijn, dat je daar handvatten mag aanreiken en rust mag geven, is ontzettend mooi om te doen. Ik merk dat je daar als mens zelf heel rijk van wordt. Ondanks dat de dood je heel diep kan raken, dat je daar zelf door groeit.”

Van der Kolk één jaar zelfstandig uitvaartverzorger EDE - Lieneke van der Kolk is bijna een jaar zelfstandig bezig als uitvaartverzorger. Daarvoor werkte zij in de geestelijke gezondheidzorg. ,,Voor mij is het ooit begonnen bij een dag, die speciaal gericht was voor mensen met een verstandelijke beperking. Daar werd verteld wat voor mogelijkheden er zijn, hoe je het rouwproces begeleidt. Toen hielp ik een echtpaar waar de man van overleed. Van heel dichtbij maakte ik het mee. En heb ik er voor gekozen om de vakopleiding te gaan doen,” vertelt de Edese. door Jan de Boer

Mensen gaan heel verschillend met de dood om, zo merkt Van der Kolk. ,,Er zijn mensen met wie je aan tafel zit, die in eerste instantie zeggen ‘zegt u maar wat gebruikelijk is’. Dan probeer je toch te zoeken naar vormen en mensen uit te dagen om vooral daarin mee te denken. En te zoeken naar wat voor een persoon degene was die waarvan we afscheid nemen. Wat de familie nodig heeft om goed door zo’n proces heen te gaan. Soms richten de mensen zich heel erg op degene die overleden is, en op zijn of haar wensen. Dat is prachtig, het is heel mooi dat mensen dat van te voren beschrijven. Maar het is ook mooi dat het goed is voor hen die achterblijven. Zij moeten uiteindelijk verder.”

Steeds vaker zie je dat er veranderingen komen in de traditionele uitvaarten. ,,Er is sterk de behoefte om een taak te hebben, om er persoonlijke elementen in te brengen.” Van der Kolk kan een steun zijn bij wat mensen willen tijdens een uitvaart. ,,Soms ben je regisseur en probeer je op de achtergrond wat richting aan te geven. Het is de kunst om aan te voelen waar ik nodig ben en waar ik op de achtergrond blijf. Het mooie is als je daar een stukje persoonlijke betrokkenheid in hebt, dat mensen je daar ook een plek in gunnen.”

,,Laatst sloot ik de kist met een familie”, gaat de uitvaartbezorger verder. ,,Het was een prachtig moment, want ze gingen elkaar bedanken met ‘goed voor vader gezorgd’ en ‘fijn dat je er was’. Eén van de kinderen droeg een gedicht voor. De oudste zoon wilde dat iedereen elkaar een hand gaf en om samen het onze vader te bidden. Ik wilde een stapje achteruit doen, want dit is van hen. ‘Nee, jij hoort er ook bij’, zei de familie. Het is prachtig als je daarvan getuige mag zijn. Ook dat je daar deel van mag uitmaken. Er zijn wel eens momenten dat je even een traantje moet wegpinken als je bij een familie weggaat.”

Lieneke van der Kolk uitvaartzorg

Linnaeushof 21, Ede

Telefoon 0318-845943

www.uitvaartzorgede.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie