‘School De Valk voor hele achterban’

9 mei 2012 om 00:00 Regio

DE VALK - ,,Het is ons er alles aan gelegen dat onze scholen open blijven staan voor de hele achterban van onze gemeenschap.’’

Dat schrijft het bestuur van de School met de Bijbel in buurtschap De Valk in een open brief, die mede is ondertekend door de besturen van Scholen met de Bijbel Ruitenbeek/Overwoud, Harskamp (De Zaaier) en Wekerom.

Het schoolbestuur van De Valk reageert daarmee op de ontstane onrust over een mogelijke beleidsverandering. Aanleiding daarvoor was het plan van de kerkenraad van de gereformeerde gemeente De Valk/Wekerom om een eigen school te beginnen.

De kerkenraad vindt dat de reformatorische identiteit van de school onvoldoende in de praktijk is terug te zien. De kerkenraad wil bijvoorbeeld striktere voorschriften voor aanname van personeel, de inhoud van het onderwijs en vieringen, en voor het toelatingsbeleid voor kinderen. Ook regels voor kleding en tv- en internetgebruik vallen hieronder.

Onder leiding van de reformatorische schoolbesturenorganisatie VGS, waarbij ‘De Valk’ is aangesloten, zijn afgelopen jaar enkele oriënterende gesprekken gevoerd over deze problematiek.

Die gesprekken worden nu officieel voortgezet - onder regie van de VGS - met een afvaardiging van de gereformeerde gemeente, meldt het schoolbestuur in de open brief. ,,Wij zien het als onze plicht om te proberen verdeeldheid in de buurt te voorkomen’’, licht het bestuur toe. ,,Het is belangrijk dat er vertrouwen is in elkaar, zodat ouders met een gerust hart hun kinderen onze school kunnen laten bezoeken. Als we samen staan op de grondslag van Schrift en belijdenis, moet er ruimte zijn voor elkaar. Als we elkaar daarin vinden en het heil van de kinderen op het oog hebben, kunnen we gezamenlijk verder.’’

,,In de lange geschiedenis van de Scholen met de Bijbel in onze omgeving hebben de verschillende geledingen elkaar verdragen en ging men respectvol met elkaar om’’, staat er verder in de open brief van de vier schoolbesturen. ,,Er zijn daarbij ouders die de grondslag van de school van harte onderschrijven. Anderen respecteren de grondslag. Zij conformeren zich aan de regels die er gesteld zijn. Het is ons er alles aan gelegen dat onze scholen open blijven staan voor de hele achterban van onze gemeenschap. Generaties lang hebben kinderen uit onze buurt de scholen bezocht en was er vertrouwen in elkaar. Daar willen we met zijn allen voor blijven staan.’’

Pieter Moens, beleidsmedewerker identiteit bij de VGS, treedt op als woordvoerder voor zowel het schoolbestuur als de kerkenraad. Hij noemt het ,,winst’’ dat beide partijen met elkaar open het gesprek willen aangaan over ,,identiteitsgebonden thema’s’’.

,,Het kan een lange weg zijn, maar ik geloof dat we er samen uit kunnen komen en dat voor alle thema’s een passende oplossing wordt gevonden’’, aldus Moens. ,,Om dat te bereiken, moeten beide partijen uiteindelijk wel concessies doen’’, erkent hij.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie