Ambulance te laat in buitendorpen

9 mei 2012 om 00:00 Regio

,,In Nederland geldt de norm dat een ambulance in 95% van de spoedeisende gevallen binnen 15 minuten ter plaatse moet zijn. Gemiddeld over geheel Ede genomen is deze aanrijtijd ongeveer 96%. Zoomen we echter per woonkern in, dan blijkt dat zowel in Otterlo en Harskamp dit percentage veel lager ligt’’, licht Arnold Versteeg van de SGP toe.

Confessionele partijen trekken aan de bel EDE - De fracties van de SGP, CDA en ChristenUnie vinden dat het te lang duurt voordat ambulances in de buitendorpen Otterlo, Harskamp en Deelen zijn.

Hij vervolgt: ,,Woonkern Deelen kampt ook met een aanrijtijdprobleem. Van de 7 spoedeisende ritten in 2011 was het percentage binnen de norm 71%. Kortom: de witte vlekken blijven en inwoners lopen een groot risico.’’

,,Het gemiddelde geeft geen goed beeld van de aanrijtijd per woonkern. In 2010 antwoordde het college op raadsvragen dat ‘meer geld en een doelmatigere inzet van ambulances en personeel’ de oplossingen zijn voor het probleem met de aanrijtijden in het buitengebied’. Gezien de gegevens is er qua aanrijtijden niets veranderd...’’

Het college gaf al eens aan geen speler te zijn binnen de ambulancezorg. Wel maakt het deel uit van het algemeen bestuur van Hulpverlening Gelderland Midden (HGM).

,,Welke inspanning gaat het college verrichten om HGM op haar verantwoordelijkheid te wijzen?’’, vragen Versteeg en andere confessionele raadsleden A. Ruitenbeek (CDA) en Leon Meijer (CU) zich af.

De drie politici vinden dat het gemeentebestuur ook met de provincie moet praten om die te beïnvloeden hier iets aan te doen, aangezien dit bestuur de vergunningen voor de ambulancezorg verstrekt.

Tegelijk weten zij dat de ambulancezorg de verantwoordelijkheid wordt van de rijksoverheid en vragen zij zich af wanneer dat zover is.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie