Souvenirs speelt gypsy jazz tijdens de koffie

16 mei 2012 om 00:00 Cultuur

EDE - Souvenirs geeft zondag 20 mei van 12.00 tot 13.30 uur een koffieconcert in Huis Kernhem te Ede met ‘swing manouche’. Dit is een muziekstijl die ontstaan is in de jaren dertig, onder invloed van zigeunermuziek, en ook wel gypsy jazz, jazz manouche, zigeunerjazz of Hot Club de France wordt genoemd.

Laatstgenoemde benaming verwijst naar Le Quintette du Hot Club de France, een jazzgroep opgericht door Sinti-gitarist Django Reinhardt en violist Stéphane Grappelli. Souvenirs speelt swing in de stijl van Reinhardt en Grappelli. Het ensemble bestaat uit Bert Smits, Arjen Keijzer, Arthur Siero en Igor Vijzelman. Allen ervaren muzikanten die in diverse orkesten spelen maar hun voorliefde voor de opzwepende zigeunerswing in Souvenirs helemaal kunnen uitleven.

Bert Smits (viool) is klassiek geschoold maar volgde ook workshops en masterclasses in klezmer, Hongaars en Roemeens viool. Arjen Keijzer (sologitaar) speelde diverse stijlen, zoals rock, blues en neoklassiek. Igor Vijzelman (contrabas) begon rond z’n 14e jaar met drums en ontdekte in z’n twintiger jaren de jazz en jazzrock. Arthur Siero (ritmegitaar) hoorde reeds op 11-jarige leeftijd de muziek van Django Reinhardt en brengt met zijn gitaar een krachtig, strak, maar tóch soepel ritme.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie