Leren zeisen

23 mei 2012 om 00:00 Regio

BENNEKOM - De IVN-afdeling Ede houdt vrijdag 8 juni een vleermuiswandeling op landgoed Hoekelum te Bennekom.

Omstreeks 21.45 uur gaat de zon onder en dat is juist het tijdstip waarop de vleermuizen uitvliegen om gedurende de nacht hun voedsel te vergaren. Op dit tijdstip is het nog schemerachtig en dus kunnen de vleermuizen mooi tegen de nog lichte lucht worden waargenomen. Met name als het donker is kunnen de vleermuizen alleen worden opgespoord met behulp van speciale apparatuur die de, normaal voor mensen onhoorbare, sonargeluiden toch hoorbaar maakt.

De gidsen hebben deze avond deze zogenoemde batdetectors bij zich. Op het landgoed Hoekelum komen 8 soorten vleermuizen voor, waaronder de minder algemene Gewone grootoorvleermuis en de Franjestaart. Het is altijd spannend om te ontdekken hoeveel soorten we op zo’n avond kunnen waarnemen. ‘s Zomers verblijven de vleermuizen in de gebouwen en bomen in de omgeving, maar Hoekelum is ook een echt winterverblijf rijk, namelijk de voormalige ijskelder van het kasteel.

Als het regenachtig weer is gaat de wandeling niet door want dan blijven ook de vleermuizen binnen. De wandeling start om 21.30 uur vanaf de parkeerplaats Huis Hoekelum. (Niet bij de kaasboerderij!) De duur van de wandeling is ongeveer anderhalf uur. Zoals gebruikelijk bij IVN-wandelingen is deelname gratis en is vooraanmelding niet nodig.

Info: Hans Hartvelt (0318-430898) en Wiebe Verbaan (0318-611947).

EDE - Predikant W.G. Sonnenberg houdt tweede pinksterdag, 28 mei een hagepreek op de hei op picknickplaats Het Wijde Veld, bij de schaapskooi, tegenover restaurant Juffrouw Tok aan de Oude Rijksweg N224. Het thema is: ‘De Wereldbrand van Pinksteren’. De aanvang is 8.30 uur. Geadviseerd wordt wat mee te nemen om op te zitten. Iedereen is van harte welkom.

EDERVEEN - ,,Het gras maaien terwijl je de vogels hoort zingen en de bijen hoort zoemen. Dat is mogelijk wanneer u de zeis ter hand neemt en daarmee het hoge gras wegmaait.’’ Op zaterdag 16 juni geven medewerkers van Stichting Landschapsbeheer Gelderland de cursus ‘zeisen’ in Ederveen.

,,U leert hoe u met behulp van de zeis uw grasland op een rustgevende en authentieke wijze kunt maaien.’’ De workshop is van 10:00 tot 15:00 uur en kost zestig euro.

Het maaien met de zeis is een handigheid die onze voorouders beheersten. Door middel van een draaitechniek wordt het gras baan voor baan gemaaid. ,,Het werken met de zeis is rustgevend en verstoort de omgeving allerminst. Tijdens het maaien kunt u nog steeds genieten van de geluiden om u heen en daarnaast werkt u ongemerkt ook nog eens aan een soepel lichaam.’’

Iedereen die het leuk vindt om te leren hoe het maaien met de zeis in zijn werk gaat kan zich opgeven voor de praktische cursus van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. In één dag leren deelnemers de techniek en het onderhoud van de zeis. De cursus wordt gegeven op een particulier erf in het buitengebied.

Naast de instructeur zijn er een smid en een haarder aanwezig om samen met deelnemers de zeis na te kijken en eventueel ‘passend’ en scherp te maken.

Aanmelden: tel. 026-3537444 of via www.landschapsbeheergelderland.nl .

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie