Landschapsbeheer: leren zeisen in één dag

23 mei 2012 om 00:00 Regio

EDERVEEN - ,,Het gras maaien terwijl je de vogels hoort zingen en de bijen hoort zoemen. Dat is mogelijk wanneer u de zeis ter hand neemt en daarmee het hoge gras wegmaait.’’ Op zaterdag 16 juni geven medewerkers van Stichting Landschapsbeheer Gelderland de cursus ‘zeisen’ in Ederveen.

,,U leert hoe u met behulp van de zeis uw grasland op een rustgevende en authentieke wijze kunt maaien.’’ De workshop is van 10:00 tot 15:00 uur en kost zestig euro.

Het maaien met de zeis is een handigheid die onze voorouders beheersten. Door middel van een draaitechniek wordt het gras baan voor baan gemaaid. ,,Het werken met de zeis is rustgevend en verstoort de omgeving allerminst. Tijdens het maaien kunt u nog steeds genieten van de geluiden om u heen en daarnaast werkt u ongemerkt ook nog eens aan een soepel lichaam.’’

Iedereen die het leuk vindt om te leren hoe het maaien met de zeis in zijn werk gaat kan zich opgeven voor de praktische cursus van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. In één dag leren deelnemers de techniek en het onderhoud van de zeis. De cursus wordt gegeven op een particulier erf in het buitengebied.

Naast de instructeur zijn er een smid en een haarder aanwezig om samen met deelnemers de zeis na te kijken en eventueel ‘passend’ en scherp te maken. Het wordt daarom aanbevolen een eigen zeis mee te nemen. Deelnemers kunnen ook een zeis lenen.

Aanmelden: tel. 026-3537444 of via www.landschapsbeheergelderland.nl .

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie