Pelgrimage met ‘Voetsporen onderweg’

30 mei 2012 om 00:00 Cultuur

EDE - In de Emmaüskerk in de Rietkampen gaat zondag 10 juni een expositie van foto’s, schilderijen en driedimensionale kunst van start met als thema pelgrimeren. ‘Voetsporen onderweg’ duurt tot na de zomer en is interactief: bezoekers mogen hun eigen afbeeldingen van reiservaringen aan de expositie toevoegen. En mogelijk inspireert het project tot het ontwikkelen van een heus Edes stadspelgrimspad.

‘Voetsporen onderweg’ heeft te maken met mensen onderweg, die ervaringen opdoen, bijzondere ontmoetingen hebben, het onbekende op het spoor komen en momenten van schoonheid beleven. Eigenlijk is iedereen ‘onderweg’, als je tenminste je levensverhaal zo ziet. En je kunt jezelf vragen stellen als: waarheen, met welke bagage, met welk doel en wat was belangrijk tot nu toe?

De expositie begint 10 juni met werk van twee bekende kunstenaars, de Edenaar Salam Ezzammoury en Frans Kortenhorst uit Uithoorn. Beiden houden ze van reizen. De een verwerkte zijn ervaringen in fotobewerkingen, de ander maakte schilderijen naar aanleiding van zijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

Net als andere pelgrims zijn Ezzammoury en Kortenhorst als ze op reis zijn bezig met ‘het symbool’ van de weg, als een inspirerend beeld van het leven zelf. Beide kunstenaars laten daar iets van zien in hun geëxposeerde werk, als ‘sporen onderweg’.

Een expositie over ‘onderweg zijn’ kan nooit af zijn, vonden de Theo Boessenkool en Klaas Wolfis, de bedenkers van de expositie. Daarom worden bezoekers uitgenodigd hun eigen reiservaringen, van deze zomer of eerder, kunstzinnig te verbeelden, bijvoorbeeld met een foto, tekening, gedicht of verhaal. In de loop van de zomer wordt in de expositie ruimte gemaakt voor hun ervaringen. Wolfis: ,,Daarmee wordt de expositie een momentopname in een gemeenschappelijk verhaal en vertelt ze iets van onze gemeenschappelijke sporen onderweg.’’

Inmiddels heeft in Emmaüs Nieuws al een oproep gestaan aan mensen die willen helpen om in Ede een ‘stads- of dorpspelgrimage’ te ontwikkelen. De oproep komt van Annie Benjamin, die schrijft dat pelgrimeren kan naar verre oorden van bezinning en bezieling, maar ook in je eigen stad of dorp. ,,Wandelen langs plaatsen die van belang zijn (geweest) in de geschiedenis van Ede, plaatsen van inspiratie, waar gerechtigheid is gedaan, of juist onrecht, en daarbij stil staan. Met een verhaal, een lied of gebed. Samen onderweg gaan, dat vooral. Wie wil hierin met mij meedenken?’’

u Voetsporen onderweg is te zien in kerkelijk centrum Emmaüs, Laan der Verenigde Naties 94, Ede. De aanvang is na een kerkdienst op 10 juni, aanvang 10.30 uur. Tot de startzondag op 16 september. Bezichtiging in en rondom veel zondagse vieringen en op de zaterdagen 16, 23 juni en 8, 15 september van 14-17 uur. Meer informatie hierover kunnen gegadigden krijgen bij werkgroep Kunst in de kerk, tel. 637679.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie