Van Dijk failliet

13 juni 2012 om 00:00 Ondernemend

LUNTEREN - Na een grondige renovatie van restaurant, vergaderruimtes en hotelkamers maakt de Lunterse Boer de balans op. En die laat een spectaculaire bezuiniging van 50% zien op de rekening van gas, water en licht. Met de nieuwste technieken en machines bouwt de locatie haar duurzame karakter verder uit. De Lunterse Boer doet haar groene belofte eer aan.

Een pand vol goede energie

Overal in de gebouwen is dubbel glas toegepast. En waar doorgaans zo’n 30% van de warmte door het dak verdwijnt, is die verspilling flink gereduceerd door een goede isolatie. De oude cv-ketels zijn vervangen door de nieuwste generatie hr-ketels, die een rendement laten zien van tot wel 98%.

Een normaal huishouden zou hiermee overigens al ongeveer 500 euro per jaar besparen! Zoveel mogelijk zijn gloeilampen vervangen door LED-verlichting, waarbij de gezellige en warme sfeer volledig is behouden. Waarom? Omdat de Lunterse Boer verantwoord wil ondernemen, gezond en goed voor het milieu!

Hypermoderne spoelsystemen

In de compleet vernieuwde keuken maakt de Lunterse Boer gebruik van waterbesparende spoelsystemen. Het water dat gebruikt is voor de schone was, wordt gefilterd en hergebruikt voor de voorwas. Dat scheelt naast water ook energie, omdat dit water al verwarmd is.

Om nog meer water te besparen, is een nieuwe handdouche geïnstalleerd die vanzelf afslaat. Met onder andere deze systemen wordt jaarlijks zo’n 200.000 liter water bespaard. Dat is evenveel als het gemiddelde jaarlijkse waterverbruik van wel 130 tot 140 huishoudens!

,,Naast deze energiebesparingen zijn we ook op andere manieren bezig met verantwoord ondernemen. We maken bijvoorbeeld steeds meer gebruik van streekproducten en zijn een eigen moestuin gestart.’’, vertelt Bianca Maarseveen, maître van de Lunterse Boer.

u www.lunterseboer.nl

LUNTEREN - ,,Naar aanleiding van een tiental verontruste telefoontjes van leden heb ik begrepen dat Van Dijk uit Lunteren faillissement aanvraagt”, zegt bestuurder Willem Kruithof van CNV Vakmensen.

,,Dat is natuurlijk verschrikkelijk voor de mensen die er werken”. In totaal heeft het aluminium constructiebedrijf 35 werknemers, vaak met lange dienstverbanden.

Volgens Kruithof had het bedrijf nog een behoorlijke orderportefeuille: ,,Maar als de bedrijven aan wie je moet leveren omvallen, kan het ineens heel snel gaan. Ik ben dan ook onaangenaam verrast.”

De bestuurder van CNV Vakmensen wil zo snel mogelijk langs bij Van Dijk om de situatie te bespreken: ,,Mijn inzet is daarbij duidelijk; goede afspraken om mensen van werk-naar-werk te helpen in de regio. De werkgever zal daarbij een rol moeten spelen, ook als het gaat om bij- en omscholing.”

Enkele weken geleden liet directeur Gijs van Veldhuizen nog weten hoe hij de crisis te lijf ging en - in dat licht - noodgedwongen afscheid moest nemen van een aantal werknemers. Het voortbestaan van het bedrijf leek toen nog redelijk gegarandeerd, maar dat blijkt nu dus niet het geval. Van Veldhuizen is nog niet bereikbaar voor commentaar.

u Meer zakennieuws op

www.edestad.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie