Palko Benedek: ‘kansen voor iedereen bij echtscheiding’

13 juni 2012 om 00:00 Ondernemend

Mensen veranderen en dus ook hun relaties: ,,De rol van moeder/vader en anderen in de directe omgeving zijn voortdurend aan verandering onderhevig. Als het slecht gaat op het werk, dan heeft dat thuis gevolgen. Ook als de vrouw gaat werken is een grote verandering. Dit soort dingen leiden vaak tot onzekerheid en spanningen. Vaak hoopt men na de echtscheiding weer structuur in het leven te kunnen brengen”, aldus Benedek.

EDE - Wanneer je in een scheiding terecht komt, is communiceren erg moeilijk. Soms zelfs onmogelijk. Toch is het zaak dit zo snel mogelijk op te lossen. Uiteindelijk prettiger voor alle betrokken. Maar ja, hoe doe je dat? Echtscheidingsexpert Palko Benedek van VPVA Notarissen herkent terugkerende patronen: ,,Ex-partners kunnen in de regel niet communiceren. Zelfs over het communiceren zelf zijn ze niet eens. Veelal de oorzaak van de problemen. Wat in dit soort situaties helpt is een ruzieoplosser.”

Wie is winnaar?

Wanneer de strijd zich voltrekt, ontstaat er een chronisch gebrek aan geld. De ex -partners beginnen allebei aan een race om het gemeenschappelijk gespaard geld uit te geven. De bank werkt niet mee, schulden kunnen niet gesaneerd worden. Het huis kan niet verkocht worden. Er is geen goedkope woonruimte.

Benedek: ,,Geld wordt gezien als de enige manier om gelijk te krijgen. Maar dit leidt uiteindelijk tot niets. Wat dan nodig is iemand die aangeeft wat wel en wat niet kan, die corrigeert en bijstuurt. Op die manier kunnen partijen begeleid worden naar een situatie waarin begrip voor de ander veel meer centraal staat.”

Valkuilen

,,Hoe goed bedoeld ook, ervaringsdeskundigen gaan niemand helpen”, zegt Benedek stellig.

,,Ik kom ze vaak tegen. Ze hebben zelf een scheiding achter de rug en adviseren iedereen in hun naaste omgeving om ‘het ook eens te proberen, want het lucht zo heerlijk op’. Tegen beter weten in alles zelf proberen op te lossen is ook vechten tegen de bierkaai. Een bokswedstrijd zonder scheidsrechter is nu eenmaal een heel ander spel dan met.”

Ruzieoplosser en advocaat

Voor mensen die willen scheiden kan het een voordeel zijn om alles in een hand af te kunnen handelen: ,,Het gaat niet alleen over praktische zaken over geld, huis, hypotheek et cetera. maar ook de sociale aspecten zoals omgangsregelingen, afspraken voor de toekomst op een adres kunnen afhandelen. Een advocaat kan natuurlijk heel goed van dienst zijn, maar is van huis uit opgeleid om uit te zoeken wie er gelijk heeft.”

,,Wanneer partijen behoefte voelen om gelukkig te scheiden en vooral de overeenkomsten te zoeken kan een oplosser van ruzie hieraan iets toevoegen.”

u www.vpvanotarissen.nl

Foto:

Palko Benedek: ,,Tegen beter weten in alles zelf proberen op te lossen is vechten tegen de bierkaai.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie