Ede Dweilstad: ‘één grote familie’

13 juni 2012 om 00:00 Cultuur

Voor de 22e keer wordt Ede Dweilstad gehouden door Kapel Decibel, het is al jaren dé start van het dweilseizoen. Marinus de Jong en Herma Minnen zijn allebei lid van de Edese dweilband en namen dit jaar samen met twee anderen de organisatie op zich van dit jaarlijkse terugkomende dweilfeest.

EDE - Dweilorkesten uit het hele land komen zaterdag 16 juni weer naar Ede om van zich te laten horen. Ede Stad sprak met Marinus de Jong en Herma Minnen, twee van de organisatoren van Ede Dweilstad. Zij vertellen waarom dit evenement na al die jaren nog steeds zo leuk is. door Harmke Schippers

De Jong is erelid en sinds jaar en dag organisator van het dweilevenement. Hij speelt sousafoon (grote bas). Minnen speelt klarinet. Beiden vertellen enthousiast over hún evenement. ,,Wij hebben de drive om nog jaren door te gaan met het organiseren van Ede Dweilstad”, zegt Minnen. ,,De kapellen die meedoen zijn één grote familie. Het dweilen verbroederd, we komen elkaar overal tegen.”

Uit je dak

Kapel Decibel doet zo’n drie festivals per jaar en daar komen ze altijd groepen tegen die ook mee doen aan Ede Dweilstad. ,,We streven allemaal hetzelfde doel na. Muziek maken voor de lol en uit je dak gaan. Dat geeft ons voldoening.”

,,Het organiseren van Ede Dweilstad zorgt voor saamhorigheid in de vereniging”, zegt De Jong. ,,Zoals je je familie bij elkaar wilt houden, willen wij musiceren. Het verhoogt de vreugde als je zelf speelt.” Minnen: ,,Wij genieten ervan als de kapellen super enthousiast aankomen en juichend weer weggaan en roepen ‘tot volgend jaar’.”

Dit jaar heeft Ede Dweilstad een iets andere opzet. Voorheen was de stad ingedeeld in tien blokken en liep elke kapel de punten af. Nu zijn er vijf vaste plekken in Ede waar de dweilorkesten gaan staan. Minnen: ,,Elk moment tussen 11.00 uur en 17.00 wordt in het centrum, op de markt en op het museumplein muziek gemaakt. In het hele centrum zal continue muziek te horen zijn.”

Herkenbaar

De kapellen spelen allerlei soorten muziek en hebben hun eigen stijl, ze spelen nummers die herkenbaar zijn en die het publiek meekrijgen. ,,Het publiek betrekken bij het spelen, is het leukste. Anders sta je tegen een muur te spelen en dat vindt niemand leuk”, zegt De Jong. Ede Dweilstad is een leuk dag voor de kapellen. Voor sommige dweilbands is de derde zaterdag van juni een jaarlijkse reünie.

De Rijnpijpers uit Wageningen zijn een voorbeeld van zo’n reünie. De Jong: ,,Dit is het enige wat de voormalige studentenvereniging ieder jaar samen doet. Er komt zelfs iemand speciaal uit Australië om mee te doen aan Ede Dweilstad.”

Gezelligheid

Het Edese dweilevenement is geen wedstrijd. Minnen: ,,We hebben ook geen jury, het is echt iets waaraan je meedoet voor de gezelligheid. De deelnemers van het dweilevenement zijn allemaal amateurs.” Als een kapel voor de vijfde keer meedoet, ontvangen ze een aandenken.

De Jong verwacht dat zo’n 10.000 mensen Ede Dweilstad bezoeken. Van heinde en ver komen mensen naar Ede voor het evenement. ,,We hopen op lekker weer en dat het hartstikke druk mag worden. Het is het leukste als veel mensen blijven kijken naar de kapellen, want daar doe je het voor als kapellid”, zegt Minnen. ,,Het is je hobby en je vindt het leuk mensen blij te maken. We hopen op een supergezellige dag, ook op het Museumplein.”

Verrassingsnummer

Kapel Decibel zal de hele dag aanwezig zijn op het plein als uitvalsbasis voor de kapellen, Decibel speelt overdag zelf niet. Om 17.00 uur spelen alle kapellen, zo’n 250 man, samen twee verrassingsnummers op het museumplein. Daarna gaat Kapel Decibel nog even door met als afsluiter een maaltijd en een borrel voor de vereniging.

De Jong benadrukt dat zonder sponsoring Ede Dweilstad niet mogelijk is. ,,Voor een kapel is een evenement als dit niet te betalen.”

Sponsors

De sponsors die Ede Dweilstad 2012 mogelijk maken zijn: SBE Stichting Binnenstadsmanagement, Koninklijke BDU Uitgevers, M&N Techniek, CV installatie / sanitair / dakbedekking, ROB Buitenruimte, proces- & projectmanagement, Horecavereniging ‘Museumplein’.

ROVC Technische Opleidingen, Supermarkt ‘BONI’, Stichting voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs, Grandcafé ‘Marnix’, Bar Petit Restaurant ‘Kaketoe’, Lunch- en koffiecorner ‘De Gulle Gaper’, Stadscafé ‘Oscar’, Grand Café ‘Mr. Bojangels’, Echt Grieks restaurant ‘Kreta’, Het Vishuis.

Ede Dweilstad

Zaterdag 16 juni - de hele dag

Centrum van Ede

: www.ededweilstad.nl

Foto:

,,Zoals je je familie bij elkaar wilt houden, willen wij musiceren.”Marinus de Jong: ,,

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie