CineMec vertoont Bolshoi Ballet Raymonda

20 juni 2012 om 00:00 Cultuur

EDE - CineMec vertoont zondag 24 juni om 17.00 uur een live satellietuitzending van Raymonda, het laatste ‘grande ballet’ van de 19e eeuw. Dit meesterwerk staat symbool voor een belangrijke periode van het klassieke ballet. De voorstelling wordt gedanst door het Bolshoi Ballet in het Bolshoi Theater van Moskou.

Op 19 januari 1898 werd Raymonda voor het eerst opgevoerd in Sint-Petersburg. Marius Petipa was verantwoordelijk voor de originele choreografie en Alexander Glazunov componeerde destijds de muziek. Hoewel de samenwerking tussen de twee moeizaam verliep, werd Raymonda meteen een succes in Rusland. Deze nieuwe choreografische versie van Yuri Grigorovitsj dateert uit 2003.

Het verhaal

Raymonda viert haar verjaardag in het kasteel van gravin Sybil de Daurice. ‘s Nachts droomt ze dat ze wordt herenigd met haar verloofde, ridder Jean de Brienne die op kruistocht is. Plotseling verdwijnt Jean en neemt een Arabische sjeik zijn plaats in en verklaart haar zijn liefde. Als ze wakker wordt ontdekt Raymonda met afgrijzen dat haar nachtmerrie werkelijkheid is geworden...

Choreograaf Yuri Grigorovitsj

Nadat Yuri Grigorovitsj in 1946 bij de Leningrad Ballet School werd toegelaten, werd hij solist bij het Kirov Ballet van Sint-Petersburg, waar hij bleef tot 1962. Hij werd lid van het Bolshoi Theater in 1964 en werd artistiek directeur tot 1995. Zijn bekendste werken zijn Notenkraker, Spartacus en Ivan de Verschrikkelijke.

Vernieuwde Bolshoi Theater

Het Bolshoi Theater, geopend in 1825, sloot enkele jaren geleden de deuren voor een grootschalige renovatie. De verbouwing die in eerste instantie twee jaar zou duren, nam uiteindelijk zes jaar in beslag en kostte maar liefst 500 miljoen euro, maar het resultaat mag er zijn. Het theater is helemaal in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Zo zijn de communistische hamers en sikkels die tijdens de Sovjettijd zijn aangebracht, weer vervangen door de oorspronkelijke dubbelkoppige adelaar, het huidige staatssymbool van Rusland. In oktober 2011 werd het theater heropend.

Bolshoi Ballet

Het Bolshoi Ballet, opgericht in 1776, staat symbool voor de Russische cultuur en tradities. Het is wereldberoemd door zijn producties van het hoogste niveau. Met een repertoire dat uiteenloopt van nationale klassiekers en internationale meesterwerken tot adembenemende nieuwe producties neemt het ook in de moderne Russische samenleving een belangrijke plaats in.

Voorstelling: Raymonda - Glazunov

CineMec Ede; www.cinemec.nl

Zondag 24 juni 2012

17.00 uur

17,50 euro (CJP/Student: 12,50 euro) incl. drankje.

Foto:

Het Bolshoi Ballet staat symbool voor de Russische cultuur en tradities.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie