Popschool Novae ‘verdient’ grotere plek

20 juni 2012 om 00:00 Voorpagina

Het muziekonderwijs gaat op de schop. Cultura moet bezuinigen en zal met de eigen muziekschool meer groepslessen gaan geven. Tegelijk moet het aanbod van muzieklessen op scholen groter worden om kinderen kennis te laten maken met instrumenten. Hiervoor wordt subsidie aangewend die naar de lokale muziekverenigingen zal gaan, zoals harmonie- en fanfarekorpsen.

Cultura moet bezuinigen op muzieklessen EDE - Een aantal van 768 leerlingen volgt muzieklessen bij Cultura, terwijl 402 liefhebbers een instrument leren bespelen bij de particuliere Popschool Novae. Eigenaar Collin Leijenaar legde dit feit maandagavond op tafel tijdens een commissievergadering en kreeg steun van zowel raadsleden als wethouder Evert van Milligen om ook de popschool te betrekken bij modernisering en verbreding van muziekonderwijs.

Het bede aanbod en modernisering is bedoeld om de trend van het dalend aantal kinderen dat muziekonderwijs volgt een halt toe te roepen en mogelijk te keren. Daarbij moet Cultura tevens een bezuinigingslag maken.

Leijenaar wees er fijntjes op dat zijn popschool sterk groeit, een opmerkelijk fenomeen naast de landelijke trend van afname. Novae wil primair aansluiten bij de muzikale interesse van de leerling en is daarmee succesvol. De school is nu nog gevestigd op bedrijventerrein De Hoorn, maar groeit uit zijn jasje. In de zoektocht naar andere huisvesting, ving Leijenaar tot nu toe nog bot. ,,Deuren gaan maar moeilijk open’’, aldus de Edenaar, die memoreerde aan zijn activiteiten op het vlak van lessen, concerten, jamsessies en bereidheid tot samenwerking bij festivals/feesten in Ede.

De wethouder onderkende ook de inzet van de popschooleigenaar om een nieuwe ruimte te vinden. ,,Ik ben u niet vergeten, maar een goede plek is nog niet gevonden. Ik beloof dat we daar verder mee aan de slag gaan’’, aldus Van Milligen. Locaties die maandag de revue passeerden waren De Kei (maar die zit vol), Peptalk (ook aan de Peppelensteeg) en het toekomstige Akoesticum in de te renoveren Frisokazerne. ,,Daar staan we zeker voor open’’, reageerde Leijenaar op die laatste optie, terwijl subsidie uiteraard ook gewenst is.

De gemeente zet een proef op touw met vier Edese basisscholen om muziekonderwijs breder te stimuleren. De lokale muziekverenigingen gaan hier volop een rol spelen. Bij succes moet dit op termijn op meer scholen worden ingevoerd.

Geeske Telgen van het CDA sprak haar waardering uit voor Cultura, die zich volgens haar positief heeft opgesteld bij de samenwerking en bezuinigingen. Het culturele centrum blijft aangemerkt als regisseur voor het muziekonderwijs. Leon Meijer van de ChristenUnie was hier sceptisch over: ,,Complimenten voor de omslag, maar ik vind dat we nog teveel uitgaan van het instandhouden van Cultura. Zo van: dit is hun laatste kans.’’ Telgen wil echter niet uitgaan van een doemscenario.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie