Gouden yoga moment op de hei

27 juni 2012 om 00:00 Achtergrond

EDE - Bernadette Kramer geeft in de zomermaanden yogalessen voor kleine groepjes op de Ginkelse hei of in het bos bij Ede. Hatha Yoga zijn oefeningen waarbij je je bewust wordt van je lichaam en bewust wordt van wat je ervaart. Een idee erachter is dat de mens in wezen ontspannen en in harmonie is.

De groep yogacursisten gaat tijdens de les met een geel matje op de rug de hei op, over een ruiterpad langs de rand van het bos. “Loop in je eigen tempo”, vertelt docente Bernadette Kramer hen. Ze laat voortdurend weten waarop de aandacht op gericht moeten worden. “Ga met je aandacht naar je voetzolen”, klinkt het, “en voel hoe je voeten zich afwikkelen.”

Betty van de Bunt, verslaggever van het tijdschrift VeluweLeven, ging mee de hei op: “Met rustige, bijna hypnotiserende stem geeft Bernadette aanwijzingen. Je kunt niet anders dan doen wat ze opdraagt. We trekken onze knieën hoog op en tikken onze enkels aan. Ik hoor dat een groepje wandelaars ons nadert en ons pad kruist. Bij mij borrelt de gedachte op: ‘We zien er vast raar uit, met die gele matjes op onze billen, onze gesloten ogen en onze gekke loopjes’. Maar ik laat de gedachte gaan en concentreer me op de les. Want ik weet dat het bij yoga om de concentratie op de oefening gaat en dat het de kunst is gedachten en oordelen te laten zijn voor wat ze zijn.” Lees de hele ervaring van Van de Bunt in de zomereditie van VeluweLeven.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie